Pozornica

Na sceni glumci iz Amerike i Bugarske

Na sceni glumci iz Amerike i Bugarske
Foto: N.N. | Na sceni glumci iz Amerike i Bugarske

BANJALUKA - Takmičarski program trećeg izdanja Međunarodnog festivala "Kestenburg" počeo je u nedjelju uveče na dvije scene Narodnog pozorišta Republike Srpske, a u okviru istog izvedene su predstave "The AfterLife" i "Krugovrat". U pitanju su komadi Omladinskog pozorišta iz San Franciska i Nacionalne akademije za teatar i film iz Sofije.

"Komad 'The AfterLife' napisao je Geri Soto, koji piše tako što miješa engleski i španski, tako da su i španski i engleski zastupljeni u predstavi. Komad, između ostalog, govori o smrti u tinejdžerskom dobu, i to o nasilnoj smrti i samoubistvu, što je samo dio problematike s kojom se susreću tinejdžeri u Americi", rekla je Emili Klion, direktorica Omladinskog pozorišta iz San Franciska, kojem je ovo prvo gostovanje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Mladi glumci iz San Franciska ovaj komad izveli su dva puta na sceni "Petar Kočić", dok je druga takmičarska predstava iz Bugarske izvedena na Velikoj sceni nacionalnog teatra Republike Srpske. Pored ove dvije, u zlatnoj selekciji trećeg "Kestenburga" nalazi se i predstava "Star" "Foks teatra" iz Južne Koreje, kojom je sinoć trebalo da bude i završen takmičarski program.

"Mi smo napravili zlatnu selekciju od 88 prijavljenih učesnika, što je do sada najveći broj, ali opet drugi pozorišni vjetrovi duvaju, pa smo se ovaj put odlučili da 'Kestenburg' ne bude u ljetnoj, nego u jesenjoj varijanti da bismo ispoštovali molbe akademija širom svijeta koje ipak na neki način traže da učestvuju kada je njihova akademska godina u toku", kazao je Aleksandar Pejaković, direktor "Kestenburga". Podsjećanja radi, "Kestenburg" se održava svake dvije godine. Prva dva izdanja bila su održana tokom ljeta 2015. i 2017. godine, a u prošlom izdanju festivala takmičilo se čak 27 predstava od tadašnjih 78 prijavljenih. Ipak gubitak kvantiteta, kako kaže Pejaković, za ovaj festival nije značio i gubitak kvaliteta.

Festival je i ove godine otvoren spektakularnim koncertom hora "Viva Vox", a tu je i revijalni program u okviru kojeg je sinoć trebalo da bude izvedena predstava "Celo telo tu me boli" koju je nakon Gradskog pozorišta "Jazavac" Nikola - Kolja Pejaković postavio i na sceni novoosnovanog Pozorišta na Brdu u Beogradu, dok je za večeras zakazan komad "Noć bogova" u produkciji beogradskog Doma omladine. U čast nagrađenih u dva navrata danas u 11 i u 13 časova biće izvedena i predstava "Life" Banjalučkog studentskog pozorišta, domaćina festivala. Zatvaranje festivala najavljeno je za sutra u 12 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, a završna ceremonija prepuštena je studentima Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije