Pozornica

Nagrada "Ljubomir Muci Draškić" Milošu Loliću

Nagrada "Ljubomir Muci Draškić" Milošu Loliću
Foto: N.N. | Nagrada "Ljubomir Muci Draškić" Milošu Loliću

BEOGRAD - Miloš Lolić ovogodišnji je dobitnik nagrade za režiju "Ljubomir Muci Draškić", odlučio je žiri u sastavu Svetlana Bojković, Gorica Popović i Tihomir Stanić. Priznanje, koje dodjeljuje "Atelje 212", Lolić je dobio za režiju predstave "Kaspar" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Reditelj se nalazi u Austriji, gdje već duži niz godina živi i radi, pa će mu nagrada biti uručena naknadno.

Priznanje "Glumci svom reditelju - nagrada za režiju Ljubomir Muci Draškić" ustanovljeno je 2005. godine odlukom "Ateljea 212" i Skupštine grada Beograda, a bijenalno se dodeljuje za predstave nastale na beogradskim scenama u znak sjećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika ovog teatra.

O njoj odlučuje žiri koji je sastavljen od glumaca, a sastoji se od plakete s likom Mucija Draškića, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića, i novčane nagrade.

Prva laureatkinja bila je Milica Kralj, a potom su nagrađeni reditelji Egon Savin, Iva Milošević i Snežana Trišić, koje su 2009. ravnopravno podijelile priznanje, zatim Boris Liješević, Alisa Stojanović, Milan Nešković, Saša Milavić Dejvis i Đurđa Tešić.

Ljubomir Muci Draškić (Zagreb 20. juna 1937 - Beograd, 25. januar 2004) režirao je neka od najznačajnijih umjetničkih ostvarenja u "Ateljeu 212", čiji je upravnik bio od 1984. do 1996. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije