Pozornica

Najbolja predstava festivala "Banjaluka 2020" "Na vukovom tragu"

Najbolja predstava festivala "Banjaluka 2020" "Na vukovom tragu"
Foto: N.N. | Najbolja predstava festivala "Banjaluka 2020" "Na vukovom tragu"

BANJALUKA - Najbolja predstava u cjelini Međunarodnog festivala pozorišta za djecu "Banjaluka 2020" je "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih iz Novog Sada. Odluku je donio žiri u čijem su sastavu bili Branka Rudman, predsjednica, Vladan Đurković i Aleksandra Spasojević, članovi, a koji je u proteklom periodu u Dječijem pozorištu RS pogledao 12 predstava iz osam država.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Jakubu Vašičeku za ostvarenje "Uspavana ljepotica" Pozorišta "Drak", Hradec Kralove iz Češke.

"Povezanošću svih elemenata predstave i kreativnim vođenjem glumačko-lutkarskog ansambla postignut je kompletan rediteljski rukopis koji oslikava ideju predstave", naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrade za najbolju scenografiju dodijeljene su Evi Farkašovoj, za scenografiju i kostime predstava "Avanture medvjedića", u izvođenju pozorišta "Lalka" iz Varšave, i "Divlji labudovi", Pozorišta lutaka Niš.

Žiri festivala "Banjaluka 2020" nagradio je i najbolju originalnu muziku u predstavi, a ova priznanja su pripala Hamdiji Salihbegoviću i Nedžadu Merdžanoviću za muziku u predstavi "Tobija", Pozorišta mladih iz Sarajeva.

"Originalna muzika u predstavi 'Tobija' dinamično prati scensku radnju i doprinosi ideji pozitivnog raspoloženja i vedrine", riječi su žirija kojima obrazlažu ovo priznanje.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačka ostvarenja dodijeljena su Saši Latinoviću za ulogu Baka u predstavi "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih iz Novog Sada, Mariju Drmaću za animaciju lutaka u predstavi "Tobija" Pozorišta mladih iz Sarajeva, Lubomiru Zelevu za animaciju lutaka u predstavi "Snježana i sedam patuljaka" pozorišta "Georgi Mitev" iz Jambola, Bugarska, Patriciji Lorenco i Čantal Franko za kolektivnu animaciju lutaka u predstavi "Seleste" pozorišta "Luz, Mikro u punto", Hihin, Španija.

Peta glumačka nagrada pripala je Igoru Vidačkoviću, Nini Popović i Aliju Kameru Aksoi za kolektivnu animaciju u predstavi "O nježnosti" Pozorišta lutaka iz Mostara.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg festivala dodijeljena je Jakubu Maksimovu za režiju i adaptaciju romana "Zov divljine" Džeka Londona, a za predstavu "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih iz Novog Sada.

U prvom susretu sa lutkarima Srbije, Jakub Maksimov, mladi češki reditelj, udružuje Karolinu Arandiu iz Argentine, kao dramaturga i scenografa, Mareka Šterbaka iz Slovačke Republike i Vječeslava Zubkova iz Ruske Federacije, kao autore lutaka, koji se uz novosadskog kompozitora Lazara Novkova i umjetnički ansambl Pozorišta mladih iz Novog Sada harmonično sporazumijevaju u čitanju slavnog romana američkog pisca Džeka Londona.

"Predstava koja ostavlja bez daha vrsno i nedvosmisleno dokazuje koliko je, uz sve filmske ekranizacije, teatar bliži čitanju knjige, u kojem se razumiju svi - i oni koji stvaraju i oni koju vjeruju u 'stvorenu' umjetnost", napominje žiri.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg festivala dodjeljuje se Gradskom kazalištu "Zorin dom" iz Karlovca za predstavu "Na tragu", u kojoj ansambl svojim poetskim izrazom snažno razvija svijest o zaštiti prirode i očuvanju voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije