Pozornica

Najmlađa postava "Alata" oduševila na godišnjem koncertu

Najmlađa postava "Alata" oduševila na godišnjem koncertu
Foto: Ustupljena fotografija | Najmlađa postava "Alata" oduševila na godišnjem koncertu

TREBINJE - Najmlađa postava trebinjskog Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat SL“ oduševila je sve prisutne gledaoce u prepunoj sali Kulturnog centra Trebinje gdje je u subotu veče održan njihov tradicionalni godišnji koncert, na kome su se narodnom pjesmom i igrom predstavili svi ansambli društva.

Sedmogodišnja Kalina Sredanović kaže da je jedva čekala da zaigra pred ovolikom publikom i obuče narodnu nošnju.

“Ovu narodnu nošnju su nam uglavnom mame šile, ovaj crveni prsluk i ukrase, ali ja jedva čekam da od “Alata” dobijem onu pravu i da u njoj zaigram kao u ovoj početnoj”, kaže Kalina.

A da je stalno zanavljanje članova i njegov najmlađi sastav u stvari “srce ansambla” potvrdio je u umjetnički rukovodilac “Alata“ Borko Ćorluka.

“Zato je najbitnije održati srce ansambla, da bi on trajao ovolike godine, a traje od davne 1956. godine, sa svim svojim usponima i padovima , mada, uvijek sa vrhunskom igrom, što se moglo vidjeti i na ovom koncertu”, rekao je poslije nastupa Ćorluka, podsjetivši da na repertoaru imaju oko 15 aktivnih koreografija koje izvode i za sve njih imaju  nošnju, s tim da neke i pozajmljuju od drugih ansambala iz Hercegovine, kao što i oni rade, jer su, kako dodaje, svi u istoj misiji – da se tradicija sačuva od zaborava.

Podsjetivši na brojnost GKUD “Alat” i njegovih konstatnih od 400 do 500 članova, predsjednik društva Nedeljko Lambeta kaže da omladinu privlače brojni koncerti i nastupi na kojim imaju priliku i da se upoznaju nove krajeve, ali i da se tamo dokažu.

“Ove godine su imali oko 40 nastupa, među kojima bih izdvojio gostovanja u Sloveniji, Albaniji, kao i humanitarne aktivnosti našeg društva u saradnji sa humanitarnom organizacijom 'Srbi za Srbe'. Takođe smo ove godine po prvi put 130 naših najmlađih članova vodili na Zlatibor, gdje su se družili, uživali i imali jedan nastup”, kazao je Lambeta,napominjući da do kraja januara očekuju i pozivno pismo za odlazak u Australiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije