Pozornica

Nakon sedam mjeseci oživljavaju pozorišne daske u Doboju

Nakon sedam mjeseci oživljavaju pozorišne daske u Doboju
Foto: N.N. | Nakon sedam mjeseci oživljavaju pozorišne daske u Doboju

DOBOJ - Nakon pauze od sedam mjeseci u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje će biti izvedena prva pozorišna predstava. Riječ je o komadu "Žensko srce u šinjelu", koja će biti igrana 21. oktobra s početkom u 19 časova, koja će u Doboju biti izvedena nakon brojnih izvođenja u Srbiji i Republici Srpskoj.

Vukosava Sofrenović, direktorica Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, kazala je u razgovoru za "Nezavisne" da su tokom ljeta, uprkos pandemiji virusa korona, uspijevali da organizuju neke događaje, ali da se veoma raduju ovom pozorišnom izvođenju.

"Ljudi su željni kulture. Mi, nažalost, u gradu nemamo ni amatersko pozorište, pa je i s te strane ovo izvođenje značajno. Vodićemo računa o epidemiološkim mjerama, jer život ne treba i ne smije da stane. Mi, kao i naši sugrađani, radujemo se ovom gostovanju", navela je Sofrenovićeva.

Dodala je da je veoma važna tematika o kojoj ova predstava govori, kao i činjenica da postajemo pravedniji prema istoriji.

"U udžbenicima nisu dovoljno obrađene heroine poput Milunke Savić, Flore Sends i Nadežde Petrović, a naša je obaveza da vaspitavamo i obrazujemo mlađe generacije, što čini i ovaj komad", kazala je ona.

Čuvena predstava govori o ženama, srpskim heroinama u Prvom svjetskom ratu - Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci, i Nadeždi Petrović, najznačajnijoj srpskoj slikarki 20. vijeka, koja je napustila lagodan život u Parizu i vratila se u zaraćenu Srbiju da pomogne svom narodu.

Uz veliki istorijski i edukativni karakter, u predstavi ima i elemenata komedije koji su savršeno uklopljeni u duh Srbije početkom 20. vijeka.

Predstava "Žensko srce u šinjelu" je od strane kritike i publike proglašena za jednu od najboljih  na temu Prvog svjetskog rata, o čemu najbolje govori podatak da je 15. novembra 2019. godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, izvedena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Naslovne uloge tumače pozorišne i filmske glumice iz Beograda Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, a režiju potpisuje legendarna glumica Mirjana Karanović.

Predstava će biti izvedena za smanjeni broj gledalaca i uz poštovanje svih mjera zaštite građana od virusa korona. Ulaznice se prodaju u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj.

Prije Doboja, predstava "Žensko srce u šinjelu" će biti izvedena 20. oktobra na otvaranju Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske, koji se ove godine održava u Rudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije