Pozornica

Narodno pozorište Mostar koči hroničan nedostatak ljudstva

Narodno pozorište Mostar koči hroničan nedostatak ljudstva
Foto: Feena | Narodno pozorište Mostar koči hroničan nedostatak ljudstva

MOSTAR – Sinoćnjom izvedbom predstave „Ne igraj na Engleze“ otvorena je nova sezona u Narodnom pozorištu Mostar, a iz te teatarske kuće najavljuju nastavak uspješnog rada uprkos svim problemima s kojima se susreću.

U razgovoru za Fenu direktor Narodnoga pozorišta Mostar Emir Spahić osvrnu se na proteklu, izuzetno uspješnu godinu.

- Pozorište je uzelo učešća na festivalima, osvojili smo nagrade, organizirali jubilarni međunarodni festival komedije 'Mostarska liska', u sklopu kojeg je promovirana monografija festivala, a bili smo i suorganizatori Mostarskog ljeta, kao i servis sa svojim kapacitetima institucijama i organizacijama - kazao je Spahić.

Podsjetio je na značajna infrastrukturna ulaganja provedena u okviru projekta „Mostar - Prostori koji pokreću“, koji realizira češka neprofitna, nevladina organizacija People in Nees (PIN), uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenoga Kraljevstva.

- Tim sredstvima u potpunosti smo renovirali malu scenu 'Studio 64', instalirali smo novi svjetlosni park na velikoj sceni, presvukli sjedala i renovirali mokre čvorove. Unaprijedili smo produkcijske kapacitete Pozorišta što omogućava izvođenje kvalitetnijih i tehnički zahtjevnijih pozorišnih predstava, a doprinijeli smo i ugodnijem ambijentu za našu publike - istaknuo je Spahić.

U skladu s finansijskim mogućnostima planiran je nastavak infrastrukturnih ulaganja.

- U suradnji s našim osnivačem, Vladom Hercegovačko-neretvanske županije i resornim ministarstvom, radit ćemo na nastavku započete sanacije i revitalizacije, odnosno tekućeg održavanja velike sale Pozorišta. Nadam se da ćemo još u ovoj godini imati, ne mogu reći novi, ali sasvim obnovljen prostor u Pozorištu, što je značajna investicija - kazao je Spahić.

S druge strane, ono što koči Narodno pozorište Mostar je hroničan nedostatak ljudstva u toj instituciji, dodao je direktor.

- To je ono što nas godinama muči, a nije stvar o kojoj direktno odlučuje samo Narodno pozoriše. Imamo kroničan nedostatak uposlenika u svim sektorima, umjetničkom, administrativnom, tehničkom, ali se opet nadam se da ćemo u budućnosti stvoriti mogućnosti da proširimo naš ansambl - kazao je.

Direktor Narodnoga pozorišta Mostar ističe kako su u proteklom periodu ostvarena značajna investicijska ulaganja, koja su bila nužna, ali, po njegovim riječima, instituciju ne čine zgrade i zidovi, nego ljudi.

U 2022. godini iz županijskog budžeta za Narodno pozorište Mostar izdvojeno je 371.630 maraka, a u 2023. planirano je 357.000 maraka grant sredstava.

Spahić ističe kako se radi o značajnim sredstvima, ali ona su dostatna tek za održavanje „hladnog pogona“.

- Borit ćemo se za veća proračunska sredstva, ali i različite oblike finansiranja kroz različite projekte - kazao je Spahić.

Repertoarski plan za iduću kalendarsku godinu je u izradi.

- Sastavljamo ga s potencijalnim suradnicima, scenografima, piscima, režiserima, i uradit ćemo ga do studenoga kada ćemo definitivno znati šta će se novo producirati u Pozorištu - zaključio je direktor direktor Narodnoga pozorišta Mostar Emir Spahić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije