Pozornica

Narodno pozorište Mostar sprema tužbu protiv Vlade HNK

Narodno pozorište Mostar sprema tužbu protiv Vlade HNK
Foto: N.N. | Narodno pozorište Mostar sprema tužbu protiv Vlade HNK

Narodno pozorište Mostar sprema tužbu protiv Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog neizmirenih dugovanja, čime im je dodatno otežan položaj u kojem su se našli zbog pandemije virusa korona i zabrane rada kojim su teško pogođeni kao i brojne ustanove i institucije.

"Mi imamo dva osnivača, a to su Grad Mostar i Vlada HNK. No, za razliku od Grada koji redovno izmiruje svoje obaveze Vlada HNK je zadnju tranšu uplatila za februar, što je otežalo i onako tešku financijsku situaciju", kaže direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović za Klix.ba.

On je istakao kako je za pripreme ponovnog početka rada nakon dvomjesečne pauze potrebno raditi niz aktivnosti među kojima je farbanje zidova i dezinfekcija, a za to su kako navodi potrebna financijska sredstva koja im uskraćuje upravo osnivač koji je preuzeo odgovornost za njih.

"Ja sam već najavio tužbu protiv Vlade HNK i moram reći da nema značajnih promjena, jer sam samo dobio nezvanične informacije da će sve biti uredu. Međutim, mi od ranije imamo negativna iskustava zbog par mjeseci neplaćanja tranši od strane osnivača. Imali smo dugove koji smo vraćali desetak godina dok su se druge institucije kulture razvijale. Sad ne možemo sebi dozvoliti taj luksuz i mirno gledati kako nam se mjesecima ne uplaćuje ništa", objasnio je Mujkanović.

Podsjeća da Narodno pozorište Mostar nije na Budžetu, nego na Grantu, što godinama stvara probleme kada je u pitanju financiranje, a drži da je to nedopustivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije