Pozornica

Narodno pozorište iz Prištine gostuje u četiri grada Srpske

Narodno pozorište iz Prištine gostuje u četiri grada Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | Narodno pozorište iz Prištine gostuje u četiri grada Srpske

GRADIŠKA – Narodno pozorište iz Prištine gostuje u Republici Srpskoj od 15. do 18. aprila ove godine.

Predstava "Ženidba" biće izvedena u Banjaluci, 15. aprila, u Gradišci 18. aprila, Laktašima 17. aprila i Prnjavoru 16. aprila.

Povod je 75 godina prištinskog pozorišta i pet godina Zadužbine za Kosovo i Metohiju. Organizator je Srpsko sabranje "Baštionik".

Predstava "Ženidba"', reditelja Milana Karadžića, predstavlja koprodukciju Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U ovom komadu, Gogolj je želio da u prvi plan stavi i ismije društvene manjkavosti svog vremena,  licemerje, želju za statusom po svaku cijenu, robovanje normama malograđanskog društva…

Uloge u ovom ruskom klasiku tumače Milan Vasić, Igor Damnjanović, Branko Babović, Tamara Tomanović, Jelena Orlović, Milena Jakišić, Anika Grujić, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević i Bojan Stojčetović.

Iako je prošlo skoro 200 godina od kada je komad napisan, sve negativne pojave koje je Gogolj ismijavao su i te kako prisutne u svakom društvu i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište. Predstava je premijerno izvedena 8. oktobra 2018. godine u Gračanici povodom 70 godina prištinskog teatra.

Predstava  "Ženidba" ima i humanitarni karakter. Ulaz je slobodan, ali će publika imati priliku da pridari dobrovoljni prilog, a sva prikupljeni novac namijenjen je siromašnim srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije