Pozornica

Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja

Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja
Foto: N.N. | Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja
N.N.

BEOGRAD - Srbi su knezu Mihailu dali najljepšu ulicu u Beogradu, ali su ga prije toga ubili. Ovako je narator Dragan Nikolić zaključio emisiju "Kneževina Srbija", rađenu po scenariju Milovana Vitezovića. Pored ulice, Srbi su Mihailu Obrenoviću u centru Beograda podigli i velelepni spomenik na konju, tako da je njegov pogled, odnosno pogled nepokretnog kulturnog dobra okrenut ravno u najvelelepniju zadužbinu ovog kneza.

Riječ je, naravno, o Narodnom pozorištu. Zbog već pomenutog ubistva, nažalost, zgradu Narodnog pozorišta knez Mihajlo nije uspio da vidi završenu. Narodno pozorište, osnovano 1868, iste godine kada je i ubijen knez, u zgradu na današnjem Trgu Republike uselilo je godinu dana poslije. Od tada do danas gotovo svi oni koji su vrijedili u srpskom glumištu, računajući reditelje i dramske pisce, radili su ili bar gostovali u ovom pozorištu. Ove godine, kada Narodno pozorište obilježava 150 godina postojanja, Uprava kuće odlučila je da jubilej obilježi premijerama domaćih autora.

Kako nalaže i neko nepisano pravilo, prva premijera u godini jubileja biće premijera možda i najveće zvijezde ovog pozorišta iza dasaka koje život znače, a zasigurno jednog od najvećih srpskih dramskih pisaca - Branislava Nušića.

Naime, Nušićevu "Ožalošćenu porodicu" ovaj put na Veliku scenu Narodnog pozorišta postaviće jedan od najznačajnijih evropskih reditelja Jagoš Marković.

Premijera je najavljena za 19. januar, a u podjeli uloga se nalaze: Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić. Ansambl, koji tumači dobro poznate junake, sa rediteljem Markovićem radi još od oktobra prošle godine, a prema njegovim riječima sve je spremno za premijeru. Marković je i otkrio kako Nušićeve junake vidi danas...

"I amoralni i gramzivi i bedni i nakazni, ali su i neodoljivo vitalni. I šarmantni i nekako su večni. Jesu ološ, ali i ljudi su. I sad tu, kada završimo priču o moralu, dođemo do duha koji ima ovaj narod, koji će nas spasiti, sigurno", kazao je Marković, naglašavajući da je "Ožalošćena porodica" filigrantsko iščitavanje ovdašnjeg mentaliteta. Možda baš onog mentaliteta koji i ubija svog vladara, a potom po njegovom imenu naziva najljepšu ulicu i diže mu jedan od najvelelepnijih spomenika.

"Ja ne mislim da pozorište treba da bude, ne daj bože, prekopirano s ulice. Ono nije aktuelno, što je aktuelno to je i banalno. Dnevne novine treba da su aktuelne. Ovde je nešto drugo. Naravno, postoji horizontalno i vertikalno. I ovo vreme i ovaj trenutak, naravno, ali postoji vertikala, postoji večnost. Zato je Nušić veliki pisac", zaključio je Marković.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije