Pozornica

"Narodno sa narodom" u Podrinju i Hercegovini

"Narodno sa narodom" u Podrinju i Hercegovini
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | "Narodno sa narodom" u Podrinju i Hercegovini

BANJALUKA - Tragom stava da je nužno da pozorišna umjetnost bude prezentovana u što većem broju lokalnih zajednica Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske (NP RS) organizuje akciju pod nazivom "Narodno sa narodom", u okviru koje će predstava "Sinovi umiru prvi" u junu biti izvedena u Podrinju i Hercegovini.

Tokom juna u akciji "Narodno sa narodom" ansambl NP RS gostovaće u Zvorniku (16. juna), Bratuncu (17. juna), Foči (18. juna), Gacku (19. juna), Nevesinju (20. juna) i Bileći (21. juna).

Projekat predstavlja najveći poduhvat u ostvarivanju misije NP RS na teritoriji Republike Srpske, saopšteno iz ove kulturne institucije, uz napomenu da je cilj  projekta "Narodno sa narodom" da ova pozorišna kuća od republičkog značaja prikaže svoje predstave u gradovima Republike Srpske u kojima postoje uslovi za održavanje pozorišnih predstava.

"Pandemija virusa korona onemogućila je značajnije prisustvo našeg pozorišta u manjim mjestima Republike Srpske. Budući da u nekim od tih gradova NP RS nije gostovalo duži niz godina, smatramo da je obaveza omogućiti građanima da se upoznaju s programskim sadržajima najveće ustanove kulture u Republici Srpskoj", saopštavaju iz NP RS, uz napomenu da je prioritet igranje predstava u mjestima bez organizovanih pozorišnih ansambala i u kojima se ne održavaju pozorišni festivali, a rijetko se organizuju i komercijalna gostovanja manjih pozorišnih grupa.

Realizaciju projekta, kako su javili dalje, namjeravaju nastaviti kao dugoročno razvijanje pozorišnog života u Republici Srpskoj.

"Osim predstavljanja pozorišnih, umjetničkih sadržaja i ostvarivanja umjetničkih, estetskih zadataka pozorišta, naš projekat ostvaruje i socijalnu, vaspitnu, obrazovnu, animacijsku, kulturnu, kulturološku funkciju", istaknuto je u saopštenju. Kako je navedeno u nastavku, približavanje pozorišne umjetnosti gledaocima u Republici Srpskoj i animacija pozorišne publike u manjim gradovima doprinose bogatijem i raznovrsnijem kulturnom životu.

"U krajnjoj liniji, ovaj značajni projekat vodi ka decentralizaciji kulture, odnosno pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj", zaključeno je u saopštenju NP RS, uz napomenu da se akcija "Narodno sa narodom" odvija pod pokroviteljstvom Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije