Pozornica

Nastupom Mikija Radojevića otvoren "Keza fest", festival "Dis teatra"

Nastupom Mikija Radojevića otvoren "Keza fest", festival "Dis teatra"
Foto: N.N. | Nastupom Mikija Radojevića otvoren "Keza fest", festival "Dis teatra"

U banjalučkom Domu omladine u nedjelju naveče nastupom Mikija Radojevića otvoren je 11. "Aplauz fest", tradicionalni festival "Dis teatra", koji od ove godine nosi naziv "Keza fest" i okuplja pozorišta iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH.

Miki Radojević, koji je na otvaranju festivala predstavio publici svoju knjigu "Olovke izlomljenog srca", te dodatno uljepšao veče akustičnim mini-nastupom, izrazio je veliko zadovoljstvo što ima priliku da boravi u Banjaluci i druži se s mladim ljudima.

"Imali smo priliku da upoznamo ljude iz Doma omladine, te mogu da kažem da smo oduševljeni kakvi ste domaćini, kakva je omladina ovdje. Zadovoljstvo je još veće što je upravo meni pripala čast da otvorim ovogodišnji festival", poručio je on.

Novica Bogdanović, režiser i umjetnički direktor "Dis teatra", rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo što će od ove godine "Aplauz fest" da nosi naziv "Keza fest".

"Želimo da očuvamo sjećanje na glumca koji je poginuo u ratu, Vladimira Kezića Kezu. Ovaj mladi glumac ostavio je veliki trag na pozorišnu umjetnost, ostavio je jednu dozu optimizma. Zbog toga, ovaj festival će i imati tu premisao, biće festival optimizma", poručio je Bogdanović.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, koja je prisustvovala otvaranju festivala, rekla je kako grad može da bude ponosan na sjajne mlade ljude koji organizuju ovakve prepoznatljive događaje.

"Mnogo projekata u Domu omladine su osmislili i realizovali mladi ljudi. Zahvaljujući njima, svi mi imamo priliku da prisustvujemo interesantnim časovima s mladim i uspješnim muzičarima, književnicima, te mnogim drugim ljudima koji imaju sjajne biografije. Upravo oni mogu da budu inspiracija za naše mlade uspješne ljude", rekla je ona.

Novi "Keza fest" održava se od 20. do 28. marta i okupiće zanimljive predstave i glumačke trupe, a sve produkcije su radili profesionalci.

U ponedjeljak naveče u okviru festivala trebalo je da bude održano donatorsko veče "Zvjezdica" i izvedena predstava "Na ivici", a riječ je o zajedničkoj predstavi Centra "Zaštiti me" i "Teatrona", rađena sa djecom sa Daunovim sindromom i djecom koja stvaraju iz invalidskih kolica.

Večeras će publika vidjeti premijeru predstave "Mali princ", a srijeda je rezervisana za pozorišnu verziju koncerta "Telo kao instument", sastava "Alisa in Wonderbend" iz Novog Sada.

Publika će tokom "Keza festa" moći da pogleda predstavljanje Amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" iz Šida, Pozorišta "Patos" Smederevo i "Hleb teatra" iz Beograda, Teatra "Harlekin" Postojna iz Slovenije i Pozorišta "Skopje" iz Sjeverne Makedonije.

Festival će biti završen pozorišnom verzijom koncerta sastava "Fjužna pruga", predstave se igraju u "Dis teatru" na sceni Doma omladine Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije