Pozornica

Nekad i potpuni haos iznjedri neki red

Nekad i potpuni haos iznjedri neki red
Foto: N.N. | Nekad i potpuni haos iznjedri neki red

BANJALUKA - Knjiga priča "Priče iz izolacije", u kojoj je sadržano šezdeset priča šezdeset autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, promovisana je u utorak uveče ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Knjiga je objavljena u izdanju portala Mondo BiH i "Comesgrafika", a riječ je o pričama sabranim na četvrtom konkursu "Priče iz komšiluka", čija je tema bila izolacija, zbog dobro poznate situacije u vezi s pandemijom virusa korona.

"U pitanju su veoma iskrene pripovijesti, na momente potresne, a na momente čak i smiješne, koje se tiču života pod koronom. Vjerujemo da će ova zbirka vremenom postati veoma zanimljiv i važan dokument vremena", kazao je na promociji Siniša Stanić, novinar portala Mondo. On je naglasio da su zbog pandemije ispočetka mislili da uopšte ne organizuju konkurs, ali da su se predomislili zbog kontinuiteta konkursa. Još jedna stvar koja je drugačija u odnosu na prethodne godine jeste da ove godine nije bilo žirija, niti glavne nagrade  - štampanja autorske knjige, već su o pobjedniku odlučivali glasovi na Facebook stranici "Priče iz komšiluka".

"Zbirka u štampanom obliku takođe u početku nije bila predviđena, ali smo na kraju shvatili da to nije nešto što je previše skupo i da ne zahtijeva prevelik trud, pa smo odštampali zbirku. U nju smo uvrstili sve radove koji su nam nam pristigli, nismo htjeli da izbacimo niti jednu priču upravo iz razloga nesavršenosti glasanja preko Faceboka - neke veoma kvalitetne priče dobile su jako malo glasova, vjerovatno zato što autori nemaju toliko puno rodbine i prijatelja, koji uglavnom glasaju, ili se nisu potrudili da ih nagovore", naglasio je Stanić.

Pobjednička priča ovogodišnjeg konkursa je "Sine, majka je dobro" autora Gorana Kremenovića iz Banjaluke.

"Potresna pripovijest, koja se bavi nasiljem u porodici, sa naročitim akcentom na doba korone i izolacije. Autoru je još u junu uručena nagrada - komplet sabranih djela Ive Andrića", naveo je Stanić, otkrivši da je drugoplasirani tekst, po broju glasova, emotivna i dirljiva priča "Baka", autorke Ane Perić iz Bijeljine, dok je treće mjesto osvojila priča "Ulica srećnih ljudi" autorke Marije Kenić iz naselja  Tomance kod Kosovske Mitrovice. 

U ime "Comesgrafike" o knjizi "Priče iz izolacije" govorila je i Aleksandra Savić.

"Ja lično sam preležala koronu, bilo mi je jako teško i željela sam da vidim kako je drugim ljudima, jer je nemoguće da je svima dobro ili svima nije dobro, htjela sam da sama pročitam kako se drugi osjećaju. Jako mi je drago što smo i ove godine izdali zbirku, jer nije poenta da sve bude savršeno, da sve bude pod konac. Nekad i potpuni haos iznjedri neki red", kazala je Savićeva, dodajući da je ova zbirka različita od svih ostalih upravo iz razloga što nije bilo žiriranja priča, nego je to prepušteno ukusu publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije