Pozornica

Pratite nas na Google news

"Nevid" teatar radi na novoj predstavi

"Nevid" teatar radi na novoj predstavi
Foto: N.N. | "Nevid" teatar radi na novoj predstavi
Nevena Vržina

BANJALUKA - Ekipa "Nevid" teatra uveliko radi na novoj predstavi "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja", a koja je dio projekta "Obrazovanje kroz igru", koji se sprovodi kroz zajednički projekat UN-a: "Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH".

Tekst je nastao po motivima dramskih tekstova "Blago ispod krova" Sare Velage, "Domovinom mojom" Nedima Puriša i "Gdje se sakrila ljepota?" Milice Malešević, koji su izabrani na konkursu za originalne dramske tekstove "Nevid" teatra u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru".

Autor teksta je Marko Dukić, koji u predstavi potpisuje režiju i koreografiju, a pojaviće se i u više uloga zajedno sa glumcem "Nevida" Dejanom Andrićem. Uloga princeze Zlatke povjerena je mladoj glumici Maji Vujanović. Kostimografkinje u predstavi su Maja Mirković i Biljana Tegeltija-Bojanić. Lektorka je Nataša Kecman.

"Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja. Na osnovu glavnog motiva u predstavi, motiva boja, koji je preuzet iz dramskog teksta 'Blago ispod krova' Sare Velage iz Jajca, poigraćemo se predrasudama u BiH i prikazaćemo djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima bogatiji i sadržajniji svijet. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta 'Gdje se sakrila ljepota?' Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji će biti prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima preuzete su iz dramskog teksta 'Domovinom mojom' Nedima Puriša iz Zenice", rekao je Marko Dukić.

Premijera predstave "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" u kojoj će djeca kroz igru i interakciju učiti o kulturnim raznolikostima u BiH i univerzalnim ljudskim vrijednostima biće izvedena 7. jula u 12 časova i 12 minuta u Pozorištu lutaka Mostar. Osim u Mostaru, predstava će biti izvedena u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjaluci.

Projekat "Obrazovanje kroz igru" sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i "Nezavisne novine".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije