Pozornica

"Nije čovjek ko ne umre" premijerno odigrana u Prijedoru

"Nije čovjek ko ne umre" premijerno odigrana u Prijedoru
Foto: Srna | "Nije čovjek ko ne umre" premijerno odigrana u Prijedoru

U Pozorištu Prijedor premijerno je izvedena predstava "Nije čovjek ko ne umre", po tekstu Velimira Stojanovića, u režiji Marka Misirače.

Predstavljeni su bivši ratnici različitih vojski koji su smješteni u jednu bolničku sobu, koje razdvaja mnogo toga, ali ih veže zajednička muka - bolest i zatočenost.

Misirača je nakon sinoćnje premijere ocijenio da su glumci uspjeli da jako dobro prenesu egzistencijalističke situacije iz teatra apsurda i da tu usamljenost i zatočenost prenesu na publiku.

On je naveo da je riječ o komadu koji je sedamdesetih godina napisao sjajan, ali, nažalost, pomalo zaboravljen pisac.

"Autor je samo dva komada, ali sjajna, i drago mi je da smo ga vratili ovdje. Nakon 28 godina se ponovo igra sa potpuno novim značenjima, ovovremnim", dodao je Misirača.

U predstavi igraju kao gost Aleksandar Stojković, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, te glumci Pozorišta Prijedor Mirela Predojević, Dean Batoz, Želimir Rivić i Siniša Vučićević.

Stojković je rekao da je istu ulogu igrao 2009. godine u matičnoj kući u režiji Željka Stjepanovića.

Prema njegovim riječima, Misirača je u ovoj predstavi dodao i segmente iz Stojanovićevog drugog teksta - "Voćni dani", kao i malo Antona Pavloviča Čehova da uobliči priču i dobije drugu konotaciju.

"Takođe, izmjestio je priču da se dešava poslije ovog rata, te su etniciteti došli u prvi plan, iako je i autor još sedamdesetih možda naslutio šta će se desiti", dodao je Stojković.

Glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz rekao je da vjeruje da je predstava uspjela.

"Po tome kako ju je publika primila, vjerujem da će živjeti i da ćemo je sa zadovoljstvom igrati. Uradili smo veliki posao. Marko Misirača kada dolazi kod nas da režira očekuje se dobra predstava i mislim da smo očekivanja ispunili", dodao je Batoz.

Prva repriza najavljena je za srijedu, 16. oktobra, u 20.00 časova, a cijena ulaznica je pet KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije