Pozornica

"Nije lako prihvatiti spuštene zavjese i zaključana vrata"

"Nije lako prihvatiti spuštene zavjese i zaključana vrata"
Foto: Ilustracija | "Nije lako prihvatiti spuštene zavjese i zaključana vrata"

BANJALUKA - Ta prelijepa pozorišna kultura opstaće dok god budemo živi. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi dijelimo, poruka je isataknute glumice Helen Miren svim pozorištima širom svijeta za Svjetski dan pozorišta, koji se obilježava 27. marta.

Teatri već drugu godinu 27. mart provode bez mogućnosti obilježavanja i manifestacija koje su ih dosad krasile, a zaključane pozorišne kuće širom svijeta odaju tužnu sliku posljedica virusa korona.

"Pozorišnim umjetnicima nije jednostavno da prihvate da su vrata pozorišta zatvorena. Sigurno je da smo tužni i da bismo voljeli da proslavimo onako kako smo inače to radili, zajedno i u pozorištu uz publiku, ali to prosto nije moguće u ovoj situaciji. Nadamo se da je ovo početak kraja ove situacije", rekla je Sandra Ljubojević, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS).

Dosada se na ovaj dan u svim pozorištima svijeta uvijek čitala jedna poruka nekog svjetskog umjetnika i sama ta činjenica stvarala je uzvišenu atmosferu. Ove godine poruka Helen Miren dala je nadu i snagu za borbu umjetnicima i pozorišnoj umjetnosti u cijelom svijetu.

"Protekli period bio je izuzetno težak za nastupe uživo i mnogi umjetnici, tehničari i pozorišni saradnici su se borili s izazovima u profesiji, koja je ionako ispunjena nesigurnošću. Možda im je baš ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost. Njihova mašta je u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom naravno zahvaljujući i internetu. Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovoj planeti", kazala je Mirenova.

Ljubojevićeva je dodala da je pozorište svoju važnost dokazalo vijekovima unazad i da nikakva situacija neće moći da zatvori i ugasi pozorišnu umjetnost.

Miljka Brđanin, glumica NP RS, kazala je da je pozorište duhovna hrana čovjeka i da je jako teško ne obilježiti ovaj dan.

"Ta dragocjena vrsta energije između glumca na sceni i publike je nešto nezamjenjivo, a već drugu godinu vidimo koliko nam to nedostaje. Lijek je imati čovjeka preko puta čovjeka, pozorište zahtijeva prisutnost. Ono će preživjeti i ovu situaciju jer pozorište uvijek nađe svoj put", izjavila je Brđaninova za "Nezavisne".

Ona dodaje da će trenutna epidemiološka situacija ostaviti posljedice na svakog pojedinca.

"Kada pogledam kolege u regionu koje mnogo češće ne rade, naše pozorište je nekako opet uspjelo. Sve ove zabrane su za naše dobro, ali oduzeta i uskraćena mogućnost da radimo ono što volimo čini nas tužnima. Međutim, pozorište je preživjelo i gore stvari, prosto, umjetnost niko ne može da blokira", objasnila je Brđaninova.

Dragana Marić, glumica i jedan od osnivača Gradskog pozorišta "Jazavac", kaže da će ovo iskustvo samo natjerati sve ljude da izađu još jači i bolji iz ove situacije.

"S obzirom na to da se ljudi bore za život i da je pandemija zahvatila cijeli svijet, jako je teško govoriti o pozorištu u ovom trenutku, ali mi znamo da će ono i ovu fazu preživjeti. Ne možemo da radimo u onom obliku u kojem smo navikli, ali svi se nadamo da će se ovo ubrzo završiti. Imamo razne platforme i online igranja, pozorište je i ovaj put našlo svoj način", pojasnila je Marićeva.

Marićeva je dodala da "Jazavac" ove godine neće obilježiti Svjetski dan pozorišta onako kako su dosad to radili.

"Pozorište pripada publici i to je živi kontakt. Sačekaćemo bolje vrijeme i svi će taj dan obilježiti na svoj način, interno. Lično sam optimista i s obzirom na to da smo i u proteklih godinu dana radili s prekidima u određenim vremenskim intervalima, nadam se da će se što prije steći uslovi da se normalan život nastavi", zaključila je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije