Pozornica

Stanislava Nikolić: Obožavam kada publika sa mnom govori: "Romeo, o Romeo…"

Stanislava Nikolić: Obožavam kada publika sa mnom govori: "Romeo, o Romeo…"
Foto: Dragana Udovičić | Stanislava Nikolić: Obožavam kada publika sa mnom govori: "Romeo, o Romeo…"

BEOGRAD - Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) nedavno je izvedena premijera predstave "Zaljubljeni Šekspir" rediteljke Ane Tomović, a po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda.

Svoje mjesto u pažljivo odabranoj glumačkoj postavi našla je i mlada srpska glumica Stanislava Nikolić, kojoj je ovo bio jedan od povoda za ponovni povratak pred beogradsku publiku, s obzirom na to da je svoje školovanje nastavila u Rusiji, pobijedivši konkurenciju od 1.000 ruskih glumaca.

Nikolićeva je prethodno izabrana za stipendistu Beogradskog dramskog pozorišta, a kako je prethodno izjavila za naš medij, ovaj teatar je postao njena kuća, pa joj i ta stipendija znači mnogo.

"U ovoj predstavi igram Violu de Leseps, ulogu koju je u čuvenom filmu tumačila Gvinet Paltrou, koja je i bila nagrađena 'Oscarom' za nju. Bila je velika odgovornost na meni, delovi sa stihovima, samo tumačenje Šekspira, transformacija u muškarca", rekla je Nikolićeva za "Nezavisne".

Mišljenja je da bez autorskog tima koji čine rediteljka Ana Tomović, kao i njene profesorice Marija Milenković i Dijana Marojević, ništa od ovoga ne bi bilo ovako uspješno izvedeno.

"Predstava traje skoro tri sata, tako da je veoma naporno i zahteva puno koncentracije, pogotovo što se tiče mene i Luke Grbića, koji mi je partner u predstavi", kazala je Nikolićeva.

Ona je u ovom teatru prethodno izvodila predstavu "Idealan muž", i to kada je bila na trećoj godini studija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a prema njenim riječima, iako je tada bila jako mlada, to iskustvo pamti i misli da joj je bilo veoma značajno.

"Direktni partner mi je Luka Grbić, po mom mišljenju zaista već veliki glumac, s kojim je lako raditi jer je toliko iskren u tome što radi, posvećen, pažljiv i otvoren za sve. Naravno, tu su i stariji kolega Aca Radojičić, od kojeg smo puno učili, Andrej Šepetkovski, s kojim sam već sarađivala, Paulina Manov, koja je moj anđeo čuvar, i mnogi drugi. Zaista, ekipa je predivna", pojasnila je Nikolićeva za "Nezavisne".

Naglasila je da je ovo jedna priča o pozorištu, stvaranju predstave, tome kako je nastao najveći dramski pisac svih vremena, kao i prva žena glumica.

"Viola se izborila s konvencijama i bila je prva žena koja je u elizabetanskoj Engleskoj stala na scenu. Naravno, pre svega, ovo je priča o jednoj fatalnoj ljubavi, koja se ostvaruje kroz umetnički rad i žrtvu. Omiljeni deo mi je kad čujem publiku da zajedno sa mnom govori: 'Romeo, o Romeo…'", objasnila je Nikolićeva.

Nikolićeva trenutno živi i radi na relaciji Beograd - Moskva i, kako kaže, isključivo od njenih poslovnih obaveza zavisi gdje će biti.

"Sada se vraćam za Moskvu, pa opet za Beograd, jer me očekuje novi projekat u Beogradskom dramskom pozorištu. Planovi su danas nepredvidivi, tako da se trudim da budem maksimalno prilagodljiva uvek", rekla je Nikolićeva.

Može da kaže da publika voli ovu predstavu, ali naravno, slaže se, to će tek vrijeme pokazati, a predstavi se predviđa dug pozorišni život.

"Ono što je zanimljivo jeste to da se u naš teatar vratila neka mlada publika koja će imati prilike da čuje čuvene Šekspirove stihove na sceni i da se upozna s njegovim likom i delom", izjavila je Nikolićeva.

Danas je teško imati planove, sve se mijenja iz dana u dan, pa i Nikolićeva ne želi da previše govori o budućnosti.

"Budućnost je danas neizvesna. Svakako ću biti ove godine malo više u Beogradu i najviše će me gledati srpska publika", zaključila je Nikolićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije