Pozornica

Nova sezona BSP-a: "Mliječni put" otvoren predstavom "Mlijeko"

Nova sezona BSP-a: "Mliječni put" otvoren predstavom "Mlijeko"
Foto: N.N. | Nova sezona BSP-a: "Mliječni put" otvoren predstavom "Mlijeko"

BANJALUKA - Četrdeset šestu sezonu pod nazivom "Mliječni put" u Banjalučkom studentskom pozorištu (BSP) prigodnim govorom otvorio je glumac i reditelj Slobodan Perišić, nakon čega je izvedena predstava "Mlijeko", koju je upravo Perišić, po tekstu grčkog pisca Vasilisa Kocikanurisa, kao prvu profesionalnu predstavu Studenstkog pozorišta, prije pet godina postavio na daske Podrum scene.

Perišić je čestitao novi početak ovoj pozorišnoj kući i podsjetio publiku da ne postoje male i velike predstave, niti mala i velika pozorišta, već samo ljudi spremni da stvaraju mala i velika djela.

Nakon oficijelnog dijela, kako rekosmo, odigrana je predstava "Mlijeko", koja je postavljena u Banjalučkom studentskom pozorištu prije tačno pet godina, tako da je publika imala priliku da prisustvuje rođendanskom slavlju predstave u kojoj su pet godina zajedno igrali glumci Aleksandar Ristanović, Jelena Trepetova Kostić, Smiljana Marinković/Kristina Šikanić i Bojan Kolopić.

Ujedno, svih ovih godina muziku u predstavi izvode Marko Zoranović i Darko Stojić, dok je u ulozi statiste bio i ostao Dragoljub Milić, koji je kao tehnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske prije svega dugogodišnji prijatelj Studentskog pozorišta i svih studenata i pozorišnih radnika. 

Pozorišni reditelj Aleksandar Pejaković, koji je na Podrum sceni bio i u ulozi producenta predstave "Mlijeko", zahvalio je, prije svega, Slobodanu Perišiću, koji je prihvatio poziv da radi i stvara u Studentskom pozorištu, čineći studentski teatar boljim i prepoznatljivijim u svijetu. 

Dokaz Pejakovićevoj tvrdnji su i nagrade koje je osvojila predstava "Mlijeko" na prestižnim domaćim i internacionalnim festivalima, od kojih se svakako najviše izdvajaju Velika plaketa grada Jajca i moskovski "Srebrni vitez", osvojeni 2017. godine. 

Rođendanskom izvođenju komada "Mlijeko" prisustvovali su ugledni kulturni radnici, profesori i đaci Ekonomske škole, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kao i Željko Erkić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, te Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon završetka 33. izvođenja predstave "Mlijeko", grčkog autora Vasilisa Kocikanurisa, reditelj i glumci su ostali na internoj proslavi pete godišnjice, družeći se uz neizostavnu rođendansku, ovoga puta grčku tortu u obliku broja pet, uz želju da dočekaju i neke nove jubileje.

Podsjećamo, centralni događaj 46. sezone Banjalučkog studentskog pozorišta biće obilježavanje 45. rođendana Studentskog pozorišta, koje će uključivati svečanu akademiju u Banskom dvoru 18. februara,  rođendansko slavlje uz učešće glumaca amatera 19. februara, kao i reviju komedija u okviru koje će Podrum scena imati priliku da ugosti predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske, Pozorišta Prijedor, Gradskog pozorišta "Jazavac" i pozorišne trupe AKT "Alija Sirotanović" u periodu od 25. do 28. februara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije