Pozornica

"Novi izazovi lutkarstvu" - moto festivala lutkarskih pozorišta

"Novi izazovi lutkarstvu" - moto festivala lutkarskih pozorišta
Foto: Pixabay | "Novi izazovi lutkarstvu" - moto festivala lutkarskih pozorišta

​Pod motom "Novi izazovi lutkarstvu" u Istočnom Sarajevu i na Palama od 20. do 24. septembra biće održan 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu.

"Lut fest donosi veoma bogat takmičarski i prateći program, ali i mnogo novina kao odgovor na izazove pred kojima se našla pozorišna i lutkarska umjetnost", saopštili su organizatori Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu.

Nove tendencije u lutkarskoj umjetnosti, kao i okolnosti izazavane pandemijom, ali i ideja da se pred lutkarstvo postavi izazov koji će odgovoriti novim tehnološkim dostignućima ove umjetnosti ukazuju na to da je ovogodišnji moto sublimacija svih izazova pred kojima će se naći 22. Festival.

U skladu sa motom Festivala, prateći nove tendencije, poseban dio takmičarskog programa biće prikazan onlajn na festivalskoj platformi.

"O predstavama iz ovog programa odlučivaće dječiji žiri. Na ovaj način lutkarska umjetnost postaje dostupnija široj publici, što na poseban način doprinosi popularizaciji lutkarstva kod nas i u svijetu", navodi se u saopštenju.

Na Festivalu učestvuje 15 pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Estonije, Rusije, Španije i Belgije.

"Pozorišta čije su predstave zasnovane na visokim dometima savremene estetike lutkarskog pozorišta i koje su okrenute percepciji mladog gledaoca našle su svoje mjesto u ovogodišnjoj selekciji festivala", istakao je selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić, govoreći o značaju lutkarske umjetnosti i scenske lutke, koje izražavaju svijet igre, duh oblika i tajnovitu animaciju predmeta.

On je ukazao da ovako programski orijentisan festival sa tradicijom više od dvije decenije, na poseban način utiče na razvoj i kretanja svjetskog lutkarskog pozorišta u cjelini i savremeni razvoj kroz nove izazove u lutkarstvu.

Festival će 20. septembra otvoriti lutkarski spektakl vrhunskog lutkara iz Španije Davida Zuazole, koji će publici predstaviti najnoviji umjetnički projekat "Robot", čiju režiju potpisuje Marek Hodačinski iz Poljske.

O predstavama takmičarskog programa Festivala odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: profesor i reditelj iz Bugarske Bonjo Lungov, glumica i kreatorka lutaka iz Srbije Zorana Milošaković Tasić, te profesor i muzički pedagog Mladen Janković.

Prateći program Festivala je ove godine posebno bogat i sadržajan. Biće održane tri petodnevne radionice izrade i animacije lutaka - "Animiraj svoj grad", koju vodi Zuazola, "Plošne lutke - lutke iz Afrike" održaće Tasićeva, dok će master klas radionicu "Novi izazovi lutkarstvu - animiraj se protiv nasilja!" (animacija po sistemu improvizovanih lutaka) voditi Lungov i Konstantin Karakostov, sa bugarske Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umjetnost iz Sofije.

Oni će održati i master klas predavanje "Uticaj tradicije na pozorišne tokove u sferi modernog lutkarstva".

Ono što je posebno značajno je da će polaznici radionica ove godine biti i učenici osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva. Performansi koji nastanu na radionicama biće izvedeni na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala.

U okviru pratećeg programa Festivala planirano je i igranje predstave u Zvorniku. S ciljem decentralizacije kulture i umjetnosti, dio takmičarskog programa Festivala biće izveden, osim matične scene u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, i na sceni Kulturnog centra Pale.

Odlukom Savjeta Festivala, Plaketa "Zlatna anima Radoslav Lazić" za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti biće dodijeljena ruskom istoričaru i teoretičaru pozorišta, scenaristi i pozorišnom pedagogu Borisu Goldovskom za sveukupno stvaralaštvo na polju razvoja, afirmacije i unapređenja lutkarstva.

"Iako je programski i organizaciono sve spremno za početak Festivala, pred nama je još jedan veliki izazov - kako zatvoriti finansijsku konstrukciju Festivala kada se još ne znaju rezultati konkursa Ministarstva, grada Istočno Sarajevo, kao ni odluke lokalne vlasti o podršci Festivalu", istakla je producent Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je izrazila nadu da će, kao i svih prethodnih godina, uspjeti da odgovore na sve izazove i ovaj septembar učine najradosnijim za najmlađe u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Organizatori su naveli da se čeka i odluka predsjednika Republike Srpske o pokroviteljstvu Festivala.

Svi festivalski programi biće održani u sladu sa propisanim mjerama protiv suzbijanja kovida 19.

Medijski pokrovitelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije