Pozornica

Nušićeva "Protekcija" i "Umjetnik u gladovanju" na sceni NPS

Nušićeva "Protekcija" i "Umjetnik u gladovanju" na sceni NPS
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Nušićeva "Protekcija" i "Umjetnik u gladovanju" na sceni NPS

SARAJEVO - Dramska predstava "Protekcija", rađena po tekstu Branislava Nušića i u režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena u srijedu u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi igraju Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

"Polazeći od činjenice da je 'Protekcija' komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak Svetislav Kukić ovdje je nešto kao dramski eksponent samog Nušića. U ovoj verziji 'Protekcija' je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru... Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama. Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Vjerujem da bi Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom", ističe Milena Bogavac, koja potpisuje adaptaciju teksta i pisanje songova.

Scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografska rješenja uradila je Lejla Hodžić, kompozitorka je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, a saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Dramska predstava "Umjetnik u gladovanju" rađena prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, u režijskoj postavci Alena Šimića, biće izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u četvrtak u 19.30.

U predstavi igraju Ida Keškić, Tamara Miličević Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

"Sve što nas okružuje je prelijepo i u svemu se mogu pronaći značenje i smisao. Razgovor, istinski razgovor sagovornika koji su prisutni da slušaju jedni druge predstavlja jedan od temelja na kojima počiva zdravo postojanje. Prvu probu smo počeli s ovim stavom, predstavu smo završili drugačiji, promijenjeni. Ova autorska predstava je svojevrsni razgovor grupe mladih ljudi punih života i želje za radom, za pričom sa mrtvim autorom koji odbija da učestvuje u dijalogu. Kafka u svojim djelima nikada ne daje odgovore, njega ne zanima dijalog sa svojim zamišljenim čitaocem. Ovo trenje je prvo proizvelo frustraciju, nakon koje se stvorila magija. Doslovna magija", kaže Benjamin Hasić koji potpisuje dramatizaciju, dok je za scenski pokret bila zadužena Ena Kurtalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije