Pozornica

Obrazovni program "Nevid teatar": Igra sastavni dio života svake osobe

Obrazovni program "Nevid teatar": Igra sastavni dio života svake osobe
Foto: N.N. | Obrazovni program "Nevid teatar": Igra sastavni dio života svake osobe

BANJALUKA - Obrazovni program koji organizuje "Nevid teatar" iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umjetnika Srbije u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru", saopšteno je iz pomenutog teatra, biće održan u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u petak i subotu.

"Prvog dana programa, 19. februara, sa početkom u 17 časova, biće održano predavanje na temu 'Kako i zašto djeca uče kroz igru?' u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišljenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju koja je nastala kao rezultat javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu", saopštavaju iz "Nevida".

Igra je sastavni dio života svake osobe i, saopštavaju dalje, kao takva nije vezana samo za period djetinjstva, već i mladosti i odraslog doba.

"Predavanje će učesnicima ponuditi bolji uvid u to koliko je igra korisna aktivnost i na koji način djeca kroz igru istovremeno uče, napreduju u razvoju i prevazilaze različite prepreke", kaže Ivana Zečević, predavač i doktorka psiholoških nauka.

Nakon predavanja, ističu iz "Nevida", posjetioci će imati priliku da poslušaju "Albert B. Savić & The Invisibles", a od 19.30 časova u svrhu obrazovanja pozorišne publike biće premijerno prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle u produkciji "Nevid teatra", autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku, zvučne efekte i montažu.

Naratorka je Smiljana Marinković, lektorka Nataša Kecman, flauta Nataša Vukojević Dukić i dizajn zvuka Albert Bojan Savić.

"U okviru programa prvog dana biće promovisana i ilustrovana knjiga 15 bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje) standardima. Ilustracije su djelo Marka Dukića, a bajke i basne djeci čitaju Svjetlana Andrić, Marko Dukić i Dejan Andrić. Muziku i režiju potpisuje Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dizajn zvuka Albert Bojan Savić i flauta Nataša Vukojević Dukić", navode iz "Nevida". Drugog dana programa, 20. februara, sa početkom u 19.45, biće realizovano "Javno čitanje bajki i basni za djecu" radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom "Nevid teatar" će ugostiti autore i autorke iz Beograda, Sarajeva, Trebinja, Niša, Viteza i Mostara, koji će imati priliku da javno predstave svoje priče. Oba događaja "Nevid teatar" uživo će prenositi putem svoje Facebook stranice, a ulaz će biti besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije