Pozornica

Od 23. do 30. maja u BNP-u: "Kiselina" otvara festival bh. drame u Zenici

Od 23. do 30. maja u BNP-u: "Kiselina" otvara festival bh. drame u Zenici
Foto: Draženko Jurišić | Od 23. do 30. maja u BNP-u: "Kiselina" otvara festival bh. drame u Zenici

ZENICA - Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica objavilo je juče zvaničnu selekciju 23. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024, koju je sačinio zenički glumac i univerzitetski profesor Hazim Begagić.

Festival, na kojem će biti prikazano ukupno sedam predstava, biće održan od 23. do 30. maja, a otvoriće ga premijerno igranje predstave "Kiselina" po tekstu Asje Krsmanović i reditelja Nermina Hamzagića.

Ovaj komad nastaje u koprodukciji BNP-a Zenica, 23. festivala bh. drame Zenica 2024. i Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.

To je predstava o čijem je prikazivanju odluku donijela Direkcija BNP-a i Organizacioni odbor 23. festivala bh. drame, dok je sam selektor Begagić izabrao preostalih šest predstava koje će biti prikazane u okviru glavnog takmičarskog programa.

Ovim povodom održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili Hazim Begagić i Merima Handanović, voditeljka Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Selektor je imao priliku da pogleda 12 prijavljenih predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Češke, a predstave koje su ušle u selekciju festivala premijerno su izvedene u periodu od 15. marta 2023. godine do 30. marta 2024. godine.

Prema riječima selektora, u takmičarski program 23. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. ušlo je šest predstava: "Mali ratovi i kabine Zare" prema tekstu Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja Novi Sad, "Režim iscjeljenja" prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, "Jedan je Muhamed Ali" prema tekstu Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, "Sanjao sam da sam se probudio" prema tekstu Željka Hubača, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, "Tri prikazivanja Boga" prema tekstu i u režiji Aleša Kurta i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla i "Stotinu malih smrti" prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra - SARTR.

Kako je istakao selektor Begagić, važno je napomenuti da je ovogodišnja selekcija u znaku praizvedbi tekstova bosanskohercegovačkih autora, te da je čak pet predstava nastalo prema dramskim tekstovima, a jedna predstava je nastala prema proznom djelu bh. autora Semezdina Mehmedinovića.

Takođe, Begagić je predložio Organizacionom odboru i Direkciji festivala slogan "Sjaj i bijeda našeg nesavršenstva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije