Pozornica

Odigrana monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević"

Odigrana monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević"
Foto: Srna | Odigrana monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević"

PALE - Na Palama je večeras odigrana monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević", režisera Željka Miloševića koja govori o jednoj od najbitnijih žena u istoriji Srba, vladarki, prvoj srpskoj pjesnikinji, koja je nakon što se zamonašila dobila ime Jefimija, čime je završena manifestacija "Majske duhovne svečanosti".

Lik Jelene, monahinje Jefimije tumačila je beogradska glumica Tijana Nikolić, koja je izjavila novinarima da joj je velika čast što može da prikaže jednu istorijsku ličnost koja je nepravedno skrajnuta iz udžbenika i sa scene.

"To je priča o ženi koja je izgubila sve što je imala, od porodice, imanja do države. Dočaravam sve likove koji su tu, prolazim kroz njen život. Bilo je misaonih, verbalnih, psihičkim promena i prilično naporno ali i dinamično tako da niko ne ostaje ravnodušan", istakla je Nikolićeva.

Ona dodaje da su u monodrami prikazali ne samo nju kao monahinju Jefimiju nego i kao ljudsko biće sa svim svojim ulogama tako da je Jelena Mrnjavčević bila i kćerka, djevojka, supruga, vladar, majka, a potom monahinja Jefimija kroz čiju emotivnu priču se prepliću burni istorijski događaji.

Režiser monodrame Željko Milošević navodi da je predstava odigrana više od 5O puta za dvije godine, dva puta bila učesnik na "Danima Republike Srpske u Srbiji", a ono što ih najviše raduje jeste da je predstava, gdje god su igrali, dobila apsolutnu ozorišnu katarzu.

"Jefimija ili Jelena Mrnjavčević je jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, da li je to što je žena ili zato što je bila skrajnuta sa vlasti i iz istorije, ona bi trebala biti na nekom boljem mjestu jer svi mi koji imamo nacionalni prefiks Srbin, Srpkinja treba da se zahvalimo upravo njoj što postojimo", poručio je Milošević.

Prema njegovim riječima, radeći istraživanja na ovoj predstavi više od osam mjeseci koliko je trajala priprema, spoznali su da je u teškom vremenu za srpski narod poslije Kosovskog boja ustvari Jelena bila ta perjanica koja je zajedno sa Milicom tada monahinjom Evgenijom donosila ideje.

"Milica kao neko ko je imao autoritet progurala je Jelenine ideje za spas srpske države i naroda u tom najtežem vremenu pod otomanskim carstvom. Zato je najvažnija poruka predstave da nam se istorija nažalost ponavlja, pravimo iste greške i često zaboravljamo na snagu jedinstva", rekao je Milošević, prenosi Srna.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo istakla je da sa večerašnjom monodramom zatvaraju treće "Majske duhovne svečanosti", te zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije i onima koji su dali svoj doprinos za prikupljanje sredstava koja će biti uručena ugroženim porodicama na području Pala.

Manifestaciju je organizovala Srpska pravsolavna crkvena opština Pale - Hram Sabora Svetoga arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom i Kolom srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla" sa Pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije