Pozornica

Održan Sabor folklora

Održan Sabor folklora
Foto: Srna | Održan Sabor folklora

KOTOR VAROŠ - Na tradicionalnoj manifestaciji "Sabor folklora", koja je održava u okviru "Kotorvaroškog kulturnog ljeta", predstavilo se osam kulturno-umjetničkih društava.

Prije početka manifestacije učesnici su u svečanom defileu prošli kroz grad do igrališta Radničkog univerziteta, gdje je održana manifestacija.

Veliki broj posjetilaca uživao je u nastupima Folklorog ansambla "Kotor Varoš", Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Šarenica" iz Prijedora, Anbsambla "Žubor" iz Kotor Varoša, KUD "Dušan Stanković" iz Čečave i KUD "Radost" iz Teslića, ANIP "Mladost" iz Zalužana, SPKD "Prosvjeta" iz Kneževa, te CKUD "Sveti Georgije" iz Parikovca.

Predsjednik Folklorog ansambla "Kotor Varoš" Sanela Popović istakla je da je prijateljstvo sa kulturno-umjetničkim društvima vrlo važno u pogledu očuvanja i njegovanja tradicije.

"Raduju nas ovakva druženja čiji je cilj promocija tradicionalne igre i pjesme. Nova poznanstva, zabava, način rekreacije, a uz to i očuvanje tradicije, glavna su obilježja ove manifestacije", naglasila je Popovićeva.

Folklorni ansambl "Kotor Varoš" ove godine obilježava 10 godina postojanja. Broji oko stotinu članova raspoređenih u četiri uzrasne grupe - mlađa i starija dječija grupa, omladinsci i rekreativci.

"Pored igre i pjesme odlikuje nas i humanitarni rad, a prioritet je druženje i širenje poznanstava. Za 10 dana odlazimo u Ohrid, gdje ćemo učestvovati na Međunarodnom festivalu folklora gdje ćemo dostojno predstaviti naš dosadašnji rad, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku", poručila je Popovićeva.

Koreograf Crkvenog kulturno-umjetničkog društva "Sveti Georgije" iz Parikovca Marinko Koprena naveo je da je sabor folklora u Kotor Varošu jedan od najbolje organizovanih u regionu.

"Zahvalni smo domaćinu na pozivu i iskreno se nadamo da će naše prijateljstvo biti nastavljeno i narednih godina", zaključio je Koprena.

Svi učesnici su pjesmom i igrom predstavili folklornu tradiciju svojih krajeva.

Velikim aplauzom nagrađen je i nastup sestara Milane i Maje Trkulje i braće Saše i Stefana Žderića, članova Ansambla "Žubor".

Organizator sinoćnje manifestacije, koja se tradicionalno održava u Kotor Varošu, bio je Centar za kulturu, sport i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije