Pozornica

Održan godišnji koncert KUD-a "Slavija"

Održan godišnji koncert KUD-a "Slavija"
Foto: Srna | Održan godišnji koncert KUD-a "Slavija"

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Slavija" večeras je, u okviru spasovdanskih svečanosti, održalo godišnji koncert u Istočnom Novom Sarajevu.

"Nakon osnivanja našeg prvog ansambla redovno imamo godišnji koncert posvećen krsnoj slavi naše opštine - Spasovdanu, koji uvijek plijeni veliku pažnju i oduševljenje naših sugrađana", rekao je Srni predsjednik KUD-a Boriša Nišić.

On je naveo da se Društvo večeras predstavilo igrama i pjesmama iz Sarajevskog polja, a nastupili su i gosti iz Blaca sa koreografijom igara iz južne Srbije, vlaškim i igrama iz okoline Vranja, kao i društvo iz Čajniča.

Nišić je podsjetio da je ovo društvo osnovano u septembru 2002. godine sa željom nekolicine folklornih entuzijasta da ukažu na značaj očuvanja srpske tradicije i narodne igre i pjesme, prenosi Srna.

On je naveo da ovo društvo okuplja oko 200 članova i radi u više sekcija - muzička, pjevačka i folklorni ansambli, a u planu su i osnivanje dramske sekcije i hora.

Nišić je naglasio odličnu saradnju Društva sa ključnim institucijama opštine Istočno Novo Sarajevo, školama i roditeljima članova KUD-a.

On je istakao da je rad Društva do sada predstavljen na brojnim domaćim i inostranim festivalima, a u planu su i gostovanja u Bugarskoj, Rumuniji.

"Sa velikim zadovoljstvom i ponosom naglašavam naše nedavno, veoma zapaženo učešće i nastup na Svesrpskom saboru Bogradu", dodao je Nišić.

Repertoar KUD-a "Slavija" trenutno čini više od 10 koreografija koje obuhvataju srpske igre sa prostora BiH i Srbije, a Društvo raspolaže i sa originalnim i ručno rađenim kompletima narodne nošnje visoke vrijednosti.

Iz ovog društva ponosno su poručili da je njihov cilj očuvanje bogatog kulturnog nasljeđa i kulture srpskog stanovništva na ovom području, promocija kulturno-umjetničke djelatnosti među mlađim generacijama, kao i uspostavljanje saradnje sa drugim društvima i organizacijama koje se bave sličnom djelatnošću.

Koncert je održan u Sportskoj dvorani na Trgu Srbija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije