Pozornica

Održan koncert i izložba u čast Vladana Desnice

Održan koncert i izložba u čast Vladana Desnice
Foto: Srna | Održan koncert i izložba u čast Vlada Desnice

BANJALUKA - U izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba autora Olge Krasić Marjanović "Vladan Desnica 1905-1967", te upriličen koncert na kojem su premijerno izvedene kamerne kompozicije književnika Vladana Desnice.

 

Na koncertu "Muzika Ivana Galeba" premijerno je izvedena kamerna kompozicija književnika Vladana Desnice, na osnovu neobjavljenih i javnosti do sada nepoznatih muzičkih partitura pronađenih u piščevoj zaostavštini, a koje su dobijene na uvid ljubaznošću piščevih nasljednika.

Ministar prosvjete i kuture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da joj je velika čast i zadovoljstvo što ima priliku da otvori ovaj značajan događaj, koji će obogatiti kulturni život i utkati nove spoznaje o ovom značajnom umjetniku suptilnog izražaja i prefinjene estetike.

"Istaknuti romanopisac, autor 34 priče, jedne pjesničke zbirke, jedne drame, vrsni estetičar koji se bavio i teorijom filma, bio je i veliki poklonik muzike. Školovao je glas i svirao violinu, kao i njegov glavni junak u njegovom najpoznatijem romanu - "Proljeća Ivana Galeba", navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je javnosti malo poznato da se Desnica okušao i u muzici, što govori kako je bio svestran umjetnik.

"Neobjavljene i javnosti nepoznate muzičke partiture pronađene u piščevoj zaostavštini, ljubaznošću njegovih nasljednika, sada su stigle i do Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske", istakla je Trivićeva.

Ona je zahvalila Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske za to što je još jednom pokazala da je značajan nosilac kulturnog života i razvoja društva i što je još jednom istakla značaj kulture i umjetnosti koja je slobodna, bez stega.

Trivićeva je obraćanje prisutnima završila riječima Vladana Desnice: "Kako bi se čovjek radovao, kako bi se radovao u pravom, čistom smislu te riječi, treba za jedan trenutak opet postati dijete. Radost je stvar koju odrasli ne poznaju. Oni tom riječju nazivaju nešto sasvim drugo, sasvim različito. Treba mnogo, mnogo naivnosti za pravu, čistu radost. Prava je radost u stvari bezrazložna. U tom i jest njena čudesna ljepota".

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić rekla je da se ove godine navršava 55 godina od Desničine smrti, velikog pisca čiji stil kritika nerijetko poredi sa Ivom Andrićem.

"Ovo veče je posvećeno Vladanu Desnici, kao omaž piscu, svojevrstan omnibus koji smo zamislili u vidu tri priče koje su organizovale tri biblioteke - Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske", navela je Zečićeva.

Ona je napomenula da je inicijativa da se ovaj projekat sprovede u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci i potom u Islamu Grčkom kod Zadra, gdje je Desnica živio, radio i okončao život, potekla iz Narodne biblioteke Srbije.

Zamjenik upravnika Narodne biblioteke Srbije Beba Stanković rekla je da ovo veče pokazuje koliko je važna saradnja ustanova kulture.

"Izložba i muzički deo večeras nastao je zahvaljujući saradnji Biblioteke grada Beograda, Narodne biblioteke Srbije i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i mladih muzičara sa Muzičke akademije u Beogradu. Dokaz da saradnja kulturnih ustanova uvek može dati izuzetne događaje, a ovaj je izuzetan po tome što se upoznajemo sa novom dimenzijom Vladana Desnice", navela je Stankovićeva.

Unuka Vladana Desnice Ksenija Škarić rekla je da je njen djed svirao violinu, ali da je "vrlo rado prebirao po klaviru" i improvizovao na ovom instrumentu.

"Moja majka i i tetka se sjećaju da nikada nije imamo neku tehniku, ali da je to uvijek zvučalo inovativno. Izgleda da je on od početka komponovao. I dalje u životu nije postao profesionalni muzičar, ali sve što je radio na neki način je povezano sa muzikom", ispričala je Škarićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije