Pozornica

Održana Ilindanska smotra folklora

Održana Ilindanska smotra folklora
Foto: Srna | Održana Ilindanska smotra folklora

MRKONJIĆ GRAD - Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" sinoć se na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu predstavilo sa šest koreografija, u okviru Ilindanske smotre folklora.

Sekretar KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" Nedeljko Batinica rekao je da se koncert tradicionalno održava povodom krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije.

"Ove godine smo sami učesnici, predstavili smo se sa šest koreografija i pjevačkom grupom. Kulturno-umjetnička društva, inače, predstavljaju najljepša druženja, bez ikakvog takmičarskog duha, a tu su i velika poznanstva, obilasci i putovanja", rekao je Batinica novinarima.

Milica Kojić, koja se osam godina bavi folklorom, rekla je da se, prije svega, mora imati želja i volja za igranjem.

"Folklor je za mene predivno iskustvo - družimo se, čuvamo tradiciju i običaje. Večeras smo igrali igre iz Kumanova i Crne Trave. To su igre koje se, najprije, moraju igrati iz srca", ističe Kojićeva.

Ilindanska smotra folklora jedan je u nizu događaja povodom obilježavanja krsne slave ove opštine - Svetog Proroka Ilije i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Centralni dio obilježavanja krsne slave opštine, slavski obred i lomljenje slavskog kolača, planirani su za sutra naveče na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, nakon čega će uslijediti koncert Aleksandre Mladenović.

U utorak, 2. avgusta, u Hramu Svetog Save biće služeni liturgija i parastos, a potom i položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije