Pozornica

Održana komemoracija Marku Živiću

Održana komemoracija Marku Živiću
Foto: Tanjug | Održana komemoracija Marku Živiću

BEOGRAD - Komemoracija povodom smrti glumca Marka Živiću (1972-2021) održana je danas u njegovom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), u prisustvu članova porodice, brojnih kolega, novinara i poštovalaca.

Na Velikoj sceni BDP-a "Olivera i Rade Marković", nakon prikazivanja brojnih odlomaka Živićevih uloga na televiziiji u u pozorištu, prvi se obratio glumac Miloš Biković koji je rekao da će glumca pamtiti po osmijehu i šarmu koje je nosio "sa sobom kao štit, kako zaštitni znak".

Biković je u čast preminulog kolege izgovorio dirljivi akrostih: "Ti si znao mrak se može najuriti klonovskim nosem crvenim, a prava se aždaja može ubiti mačem drvenim. Rečju, šalom, pričom replikom, pa i mitom, kao oružjem može se zemlja braniti rekvizitom..."

Vidno potresen glumac Slobodan Boda Ninković je rekao da je za njega Živić bio kao "maslačak, nežan, krhak, gizdav...", a stojeći na daskama BDP-a prisjetio se predstave "Anđeli čuvari" koju su radili zajedno.

"Poslednja scena gde on šalje Andriju i Anju u spas, a sebe žrtvuje, potpuno govori o tome da tu nije bilo mnogo glume. To je bio Markić. Marko nije bio ovakav dogovor. Trebalo je uskoro ti mene da ispratiš u penziju, a ja sad tebe ovako pratim....Neka ti je laka zemlja, Marko", poručio je Ninković.

Kolega Andrija Kuzmanović istakao je da je Živić bio velika beba, oči koje se nisu promijenile verovatno od kako je izašao iz porodilišta, a da je kao glumac volio da svoje uloge posveti kolegama koji su nas napustili, a sada je otišao kod tih ljudi.

"Nisam imao nikada dilemu da li je moj pravi prijatelj ili nije, ali mislim da sam se mnogo puta nenamerno ogrešio o njega. I mislim da su ga mnogi ostavili po strani. Shvatio sam, od kada ga nema, šta je bio meni, svima nama, celom gradu... Hvala ti na svemu, praštaj, ljubi brat", rekao je Kuzmanović.

U svom obraćanju, glumac Ivan Tomić je rekao da je Živić "bio igra", što je presudni kvalitet za glumca, profesiju kojoj se do kraja davao.

"Neke stvari radimo poslednji put da i ne znamo. Kako napisati da više nikad nećemo odigrati ''Engleze''? Da ću očekivati kako cćeš večeras izvesti svoj monolog? Daćeš sve od sebe to znam, zato što si profesionalac i biće drugačije od prošli put, zato što si glumac", rekao je Tomić.

"Osmeh, šarm, posvećenost, ludačka radna energija, bezrezervno davanje, bespoštenodni osmeh, nepresušni duh, Ðuza naše klase, najduhovitiji naš drug, osmeh koji leči", izrazi su kojima je Živića opisala koleginica sa klase, potresena glumica Milica Zarić.

Prijatelj, direktor Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić rekao je da se posljednjih godina Živić sve češće vraćao u rodni Kruševac, i da je nepravda što se više neće šetati svojom Bagdalom, pričati o pozorištu, smijati sa prijateljima i kolegama.

"Nepravda je Mare sto više nećeš biti sa svima nama. Verujem da će nepravda biti ispravljena na drugoj strani, gde te čekaju mnoge kolege i roditelji", rekao je Nedić.

Direktor BDP-a Jug Radivojević rekao je da ne pamti "ovakvu tišinu u BDP", i da to "najbolje govori šta mislimo i osećamo prema našem Marku".

Radivojević je otkrio da mu je Živić nekoliko dana nakon što je primljen u bolnicu javio "da će biti dobro", poslavši poruku: "Kaži Belom (Draganu Bjelogrliću) da ću se vratiti da odigram 'Let iznad kukavičjeg gnezda'. Dobri moji ljubim vas".

Radivojević je rekao da je u glumčev kovčeg položen kostim iz predstave "Let iznad kukavčijeg gnezda", koju je posljednji put odigrao u avgustu na Brionima u velikom stilu, pred hiljadu ljudi, ovacijama posebno pozdravljen on.

"Njegova poslednja premijera 'Zelena čoja Montenegra' sticajem okolnosti odigrana je u manastiru Srpske pravoslavne crkve iznad Budve. Nema slučajnosti. Ne znamo, ne možemo razumeti zašto se neke nepravde dešavaja. Možda ćemo ih jednog dana razumeti", rekao je Radivojevć.

Prema njegovim riječima, srmt Živića je ogroman gubitak za BDP, jer je otišao prvak pozorišta i njegovo najprepoznatljivije lice.

Živić je preminuo 14. oktobra od posljedica virusa korona, a sahrana je predviđena danas popodne na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije