Pozornica

Održana kreativna radionica "Lutka je glumac"

Održana kreativna radionica "Lutka je glumac"
Foto: Srna | Održana kreativna radionica "Lutka je glumac"

U okviru 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", danas je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana kreativna radionica "Lutka je glumac".

"Edukatvno-umjetnički segment festivala osmišljen je tako da se bavi istraživanjem vaspitnih i perceptivnih komponenti u radu sa djecom", rekao je Srni voditelj radionice Ankica Avramović-Mitrić.

Ona je navela da, s obzirom na to da se u porodicama i samom okruženju malo utiče na razvoj umjetničkog i estetskog senzibiliteta tokom razvoja i sazrijevanja djece, "Lut fest" se angažuje i nadopunjuje te nedostatke, nastojeći da zadovolji kulturne potrebe mališana.

"Kulturna i pedagoška misija `Lut festa` uvodi nas u ozbiljan proces koji je od presudnog značaja za dalja pozorišna iskustva u pripremi djece za susrete sa umjetnošću, koji im predstoje u njihovom razvoju i obrazovanju", navodi Mitrićeva, koja je i scenograf i kreator lutaka u "Forum teatru" Istočno Sarajevo.

Prema njenim riječima, kreativne lutkarske radionice organizuju se s ciljem da djeci pruže mogućnost da kroz igru dođu do novih i uzbudljivih saznanja, da odrastaju u zdravom i kreativnom okruženju koje može ispuniti sve njihove razvojne potrebe.

"Ovu zanimljivu radionicu realizovali smo onlajn u maju, povodom Međunarodnog dana porodice, sa djecom vrtića iz Istočnog Sarajeva. Reakcija vaspitača i djece bila je odlična. Sa vrtićem `Hepi haus` iz Sarajeva `Lut fest` ima dugogodišnju saradnju, tako da smo ovu kreativnu radionicu odlučili da poklonimo djeci ovog vrtića", naglašava Mitrićeva.

Ona dodaje da je na radionici pokazano da lutka može da bude i obična čarapa, samo je potrebno malo kreativnosti, mašte i ono najvažnije, da se lutki da duša.

"Ova interesantna radionica se može primijeniti u vaspitno-pedagoškom radu sa djecom. Bajke su vezane za odrastanje, a upravo koristeći ovu metodu može se slikovito ispričati bajka, a da djeca budu kreatori lutaka, koje će u njihovim rukama postati izvrsni glumci", kaže Mitrićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije