Pozornica

Omaž književniku Danilu Kišu

SARAJEVO - Izabrana djela Danila Kiša promovirana su jučer u Multimedijalnom centru "Mak" u Sarajevu.

Promocija je organizirana u toku Festivala "Sarajevska zima", a zahvaljujući saradnji Međunarodni centar za mir Sarajevo, Naklade "Zoro" Zagreb i "Nove knjige" iz Podgorice.

Među izabranim Kišovim djelima su: "Rani jadi", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Enciklopedija mrtvih" i "Čas anatomije".

"Bilo je teško i izdavački zahtjevno realizirati jedan ovakav projekat, ali mi smo uspjeli i izbor Kišovih djela naišao je na veliko interesovanje čitalačke publike u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Vjerujemo kako će tako biti i u Bosni i Hercegovini, jer izabrana djela Danila Kiša pojavit će se u knjižarama i bibliotekama širom zemlje za koji dan", rekao je jučer na promociji Ibrahim Spahić, direktor Festivala "Sarajevska zima" i Međunarodnog centra za mir Sarajevo.

Samir Fazlić, direktor Naklade "Zoro", objasnio je da će ova izdvačka kuća i dalje raditi na promociji značajnih književnih autora u regionu, te da će nastaviti s promocijom novih mladih književnih snaga u BiH i Hrvatskoj.

O iskustvima i sisretima sa Danilom Kišom govorio je i književnik Čedo Kisić. Ocijenio je da je premalo vremena da se na jednoj promociji kaže sve ono što bi trebalo o ličnosti Danila Kiša i o njegovoj književnosti.

Danilo Kiš, rođen je 22. februara 1935. godine u Subotici. Prva dva njegova romana "Mansarda" i "Psalam 44" objavljena su 1962. godine u beogradskom izdanju "Kosmosa". Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada. Umro je u Parizu 15. oktobra 1989. godine.

Jučer je u toku Festivala "Sarajevska zima" u galeriji "Roman Petrović" otvorena i izložba fotografija mladog slovenačkog autora Mateja Sitara.

"U svom novom radu tražim i ispitujem liniju između uređene fotografije i brzih fotografija bez prethodnog namještanja. Pokušavam pričati priče. U mojoj glavi su to priče-slike koje dolaze iz mašte. Zovem ih 'Priče', jer bih gledaoca želio povesti na putovanje - kroz moje i njegove fantazije", rekao je Sitar.

Njegova izložba bit će postavljena do 17. februra ove godine.

Spahić je jučer novinarima kazao kako je u dvorani Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) postavljena i otvorena nova scena za savremeni ples, te da će ova scena biti promovirana večeras izvedbom plesnog performansa "Nutrine", koju izvodi plesni teatar "Aura" iz Litvanije.

U ponedjeljak navečer u u galeriji "Kolegijum Artistikum" u Sarajevu otvorena je izložba mladih bh. umjetnika pod naslovom "Aktuelno".

Na ovoj izložbi predstavilo se devet autora koji već deset godina djeluju zajednički. Grupa "Aktualno" od svog nastanka promovira ideju afirmacije mlade generacije umjetnika u Sarajevu.

Oni domaću likovnu scenu smatraju jednoličnom, kao i nedovoljno reprezentativnom. Mladi likovni umjetnik iz Sarajeva Daniel Premec na izložbi se predstavio sa dvije instalacije trnja od aluminija koje simbolično probijaju pod i strop galerije, a oko skulptura su razasuti malter i stiropor, koji na svoj način govore što je trnje napravilo u galeriji.

Izvedena prva crnogorska opera

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice predstavilo se u ponedjeljak navečer sarajevskoj publici izvedbom prve crnogorske opere "Balkanska carica". Operna predstava je izvedena u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Kompozitor opere Dionisie de Sarno San Giorgio. Režiju i adaptaciju uradila je Radmila Vojvodić, a dirigovao je Aleksej Šatski.

Uloge su ostvarili Dejan Maksimović, Vedrana Šimić, Jelena Marković, Amanda Stojović, Ivica Šarić, Dragoljub Bajić, Vladimir Andrić, Stevan Popović, Radovan Minić i Čedomir Bošković.*

Novčanica od pet "krompira"

Ibrahim Spahić, direktor Festivala "Sarajevska zima", podijelio je jučer umjetnicima i novinarima posebno štampani "novac" koji im može poslužiti da njime plate sarajevske ćevape i popiju jogurt.

Novac se zove "krompir", a virtualni guverner koji raspolaže ovim novcem je sam Ibrahim Spahić.

"Svima vam dajem po pet 'krompira' da ručate u aščinici ASDŽ u Starom gradu u Sarajevu. To će biti moneta kojom ćete platiti vaš ručak", rekao je Spahić umjetnicima i novinarima.*

Vaclav Havel

Izložba fotografija "Vaclav Havel u transformaciji Evrope" otvorena je jučer u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu. I ova izložba dio je programa "Sarajevske zime". Kao propratni sadržaj organizirana je i projekcija filma "Građanin Havel", koji pokazuje političke, ali i privatne dramatične trenutke za vrijeme trajanja predsjedničkog mandata Vaclava Havela, bivšeg češkog predsjednika. Autor izložbe je Oldrih Škache, a autori filma Pavel Kautecky i Miroslav Janek.

Izložba će u bh. parlamentu biti postavljena do 28. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije