Pozornica

Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir: "Othello" u SARTR-u

Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir: "Othello" u SARTR-u
Foto: Sarajevski ratni teatar | Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir: "Othello" u SARTR-u

SARAJEVO - Predstava "Othello" koja je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Ulysses teatra, u režiji Oksane Dmitriieve biće odigrana na sceni sarajevskog pozorišta 22. juna od 20 časova.

Kako se navodi u saopštenju SARTR-a, "Othello" je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih tragedija Vilijema Šekspira, a u fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav.

"U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila", navedeno je u saopštenju.

Ali, kako je dalje pojašnjeno, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima.

"Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna 'miroljubiva' igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir", zaključeno je u saopštenju.

U predstavi igraju Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić i  Alen Konjicija, dok dramaturgiju potpisuje Nejra Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije