Pozornica

Online izdanje posvećeno dramskom tekstu

Online izdanje posvećeno dramskom tekstu
Foto: N.N. | Online izdanje posvećeno dramskom tekstu

ZENICA - Devetnaesti Festival bh. drame, koji je otvoren u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica u ponedjeljak uveče, a koji će trajati do 7. juna, razlikuje se od svih dosadašnjih izdanja ovog festivala po tome što će sve festivalske aktivnosti biti realizovane online.

Festival je putem YouTube kanala BNP-a otvorio Miroljub Mijatović, direktor ovog pozorišta, poručivši da je Festival bh. drame, uprkos pandemiji virusa korona, nastavio publici pružati najbolje od bh. dramskog stvaralaštva i u godini kada su institucije kulture zatvorene.

Mijatović je najavio da će ovogodišnje festivalsko izdanje biti posvećeno dramaturzima i dramskom tekstu jer, kako je istakao, jedna od najbitnijih zadaća festivala jeste afirmacija bh. dramske književnosti.

"Tako će gledaoci na našem YouTube kanalu u okviru glavnog programa moći prisustvovati scenskim čitanjima tekstova dramskih autora, a u okviru pratećih programa razgovorima sa dramaturzima, njihovom predstavljanju, promocijama, izložbama pozorišnih fotografija itd. Dakle, izbor je veliki, preko 25 programa nastalih u produkciji BNP Zenica i Festivala bh. drame", naglasio je Mijatović.

On se i uživo obratio ansamblu Bosanskog narodnog pozorišta, s kojim je upriličeno druženje u prostorijama pozorišta. Tom prilikom uručena je i nagrada za najbolji dramski tekst na konkursu Festivala bh. drame raspisanom u martu prošle godine. Pobjednik konkursa je Darijo Bevanda sa tekstom "Babilon bluz", dok je tekstove ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Zoran Mlinarević, Lajla Kaikčija i Hasan Džafić. Više o pobjedničkom, ali i ostalim tekstovima pristiglim na konkurs putem YouTube naloga pozorišta, govorio je Hasan Džafić, član žirija i dramaturg BNP-a.

"Već nakon prvog čitanja moglo se konstatirati da se u većini dramskih tekstova prijavljenih na konkurs tematiziraju negativne posljedice tranzicijskog beznađa u kojem se trenutno nalazimo, a koje karakteriziraju socijalna i ekonomska nesigurnost, korupcija prisutna u svim sferama društvenog života i postojanje nerazjašnjenih ratnih trauma", istakao je Džafić.

Dramaturg je dodao da se radnja pobjedničke drame odvija u jednom danu.

"U drami se u jednostavnom i kvalitetno osmišljenom ritmičkom slijedu smjenjuju scene susreta glavnog lika Isaka sa ostalim likovima i monolozi radijskog voditelja Haruna, čiju kontakt emisiju slušamo u pauzama između scena i upravo ti monolozi oslikavaju društveni kontekst", naglasio je Džafić.

Zlatan Školjić, jedan od glumaca BNP-a, tokom otvaranja festivala istakao je kako je ovogodišnje pripremanje Festivala bh. drame bilo pomalo neobično s obzirom na to da scenska čitanja uglavnom budu tokom nastajanja predstave, a ne kao finalni proizvod za publiku.

"Mi smo navikli na ova čitanja, bez pokreta i publike, tako da nije trebalo previše glumiti. Mislim da smo uspjeli i da će onaj ko bude slušao moći to pretvoriti u sliku", izjavio je Školjić, naglasivši da pozorišni radnici s nestrpljenjem očekuju povratak publike u sale.

Nakon proglašenja pobjedničke drame na konkursu festivala te samog otvaranja, putem YouTube platforme publici širom planete prikazana je i predstava "Zagrljenici", rađena prema tekstu Miodraga Žalice i u režiji Roberta Raponje, a u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije