Pozornica

Opera za mlade "Ježeva kuća" na daskama NPS

Opera za mlade "Ježeva kuća" na daskama NPS
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Opera za mlade "Ježeva kuća" na daskama NPS

SARAJEVO - Opera za mlade "Ježeva kuća", za koju režiju i koreografiju potpisuje Ferid Karajica, trebalo bi da bude izvedena sutra, u 14 časova, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

U naslovnim ulogama pojaviće se Denis Isaković, Hana Salihović, Leonardo Šarić, Jasmin Bašić, Siniša Markanović te Amina Sulejmanagić, odnosno Jovana Milosavljević Lovrenović, a u predstavi učestvuju i Hor Opere NPS i Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati Dario Vučić.

"U staroj šumi živi hrabri lovac Ježurka Ježić, naoružan sa trista kopalja. Jednog dana brzi poštar zec donese mu Lisičin poziv na masnu večeru. Ježurka praćen raznim životinjama, bubama i leptirima - njegovim prijateljima, dolazi pred Lijinu jazbinu. Lijina loga je najraskošnija u šumi. Ona tu živi okružena ljutitim osicama, svojim slugama i čuvarima. Njene komšije su zle ptice, dok dobre životinje izbjegavaju ovo mjesto", stoji u opisu opere na internet prezentaciji NPS.

Nakon ručka, kada se sunce već spustilo iza brijega, Ježurkini prijatelji dolaze po Ježurku, a Lisica nagovara Ježa da se ne vraća tako kasno, već da prespava u njenoj raskošnoj kući, a on se zahvaljuje na pozivu i izjavljuje da mu je draži njegov dom.

"Lisica se zamisli - to mora da je raskošan dvorac kada ga jež toliko voli. Ona pita Medu da li zna gdje je Ježeva kuća. On odgovara da ne zna, ali ih njegov prijatelj Vuja može odvesti tamo", dalja su dešavanja u operi za mlade, koja se završava Ježevom hrabrom odbranom svog skromnog doma uz riječi da će onaj ko ne voli svoju kućicu, makar kako prosta bila, na kraju loše proći, jer kad zatreba, neće imati pravi zaklon.

Libreto za operu napisao je Jovan Aleksić prema stihovima Branka Ćopića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije