Pozornica

Opereta "Služavka gospodarica" u Narodnom pozorištu Srpske

Opereta "Služavka gospodarica" u Narodnom pozorištu Srpske
Foto: Arhiva | Opereta "Služavka gospodarica" u Narodnom pozorištu Srpske

BANJALUKA "Služavka gospodarica", komična opereta nastala u koprodukciji Studentskog kulturnog centra iz Niša i Gudačkog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, biće izvedena na velikoj sceni ove kuće u četvrtak, 13. aprila, sa početkom u 20 časova.

Opereta je komedija u jednom činu, autora Đovanija V. Pergolezija, italijanskog kompozitora, violiniste i orguljaša iz 18. vijeka i jednog od najranijih kompozitora komične opere (Opera buffe). Njegova opera "Služavka gospodarica" prvi put je izvedena u Napulju 1733. godine i odmah je doživjela veliki uspjeh, koji je do današnjih dana obezbijedio trajanje. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko.

Solisti su Marijana Đuknić  Serpina, Marko Milisavljević  Uberto, Aleksandar Stevanović  Vespone i Anđela Stanković  služavka/čembalo, dok je dirigent Dušan V. Urošević. Orkestar čine: Teodor Ikanović, Lidija Bojinović, David Saramandić, Rade Živanović (prve violine), Mina Mladenović, Sonja Saramandić, Anastasija Marić, Marko Ružić (druge violine), Đorđe Milovanović i Srna Majar (viole), Ozren Četković i Igor Babić (violončela) i Marko Kovačević (kontrabas).

Organizator i inspicijent je Dejan Andrić, a ulaz je, uz preuzete ulaznice na biletarnici NP RS, besplatan. Opereta će biti izvedena u okviru 22. izdanja "Dana Vlade Miloševića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije