Pozornica

Osobe sa Daunovim sindromom premijerno odigrale "Malog princa"

Osobe sa Daunovim sindromom premijerno odigrale "Malog princa"
Foto: N.N. | Osobe sa Daunovim sindromom premijerno odigrale "Malog princa"

​BANJALUKA - U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je premijerno izvedena predstava "Mali princ" koju je priredila prva škole glume za osobe sa Daunovim sindromom u Republici Srpskoj.

U predstavi je učestvovalo šestoro osoba sa Daunovim sindromom, koje je mjesec dana pripremala glumica i reditelj Aleksandra Spasojević.

Spasojevićeva je rekla novinarima da se nada da će ljudi imati više osjećaja za sve što rade u školi glume za osobe sa Daunovim sindromom, koju organizuje banjalučki "Daun si centar", te da će ih podržati.

Ona je najavila da će predstava biti izvedena i na Međunarodnom inkluzivnom festivalu "Art zona za svakoga", koji će 10. septembra biti održan u Zaječaru.

Psihoterapeut u "Daun si centru" Zoran Jelić rekao je da je projekat otvaranja ove škole glume rađen kako bi se srušile barijere i predrasude o osobama sa Daunovim sindromom.

On je izrazio nadu da će institucije finansijske podržati ovu školu kako bi sve osobe sa Daunovim sindromom iz Srpske bile uključene u ovaj program.

Jelić je rekao da je predstava posvećena Ariju Livneu, koji iz zdravstvenih razgloga nije mogao da dođe, ali je iz Izraela poslao poruku podrške.

On je najavio da će 27. septembra u Zdravstvenom turističkom centru "Banja Vrućica" biti potpisan ugovor o međunarodnoj saradnji sa crnogorskim Daun centrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije