Pozornica

Otišao doajen bh. novinarstva

Otišao doajen bh. novinarstva
Otišao doajen bh. novinarstva

SARAJEVO - Hamza Bakšić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, sahranjen je juče na gradskom groblju "Lav" u Sarajevu.

Prijatelji i kolege minutom šutnje i upisom u knjigu žalosti na komemorativnom skupu, održanom uoči sahrane u "Mediacentru", odali su posljednju počast ovom velikanu bh. novinarstva, koji je umro u subotu nakon duge i teške bolesti u 69. godini.

Mehmed Halilović, ombudsmen FBiH za medije, rekao je da je Bakšić otišao tiho, kao što je i živio, te ostavio novinarske uspomene i djela.

"Ostavio je uspomene na blistavu novinarsku karijeru, te hiljade naslova i tekstova svojim čitaocima. Novinarsku karijeru je okušao u sva tri klasična medija; na radiju, televiziji i u novinama. Rijetki su novinari obdareni svim tim znanjima i talentima. Hamza je bio takav, on je jedini sve to mogao i sve to prošao", rekao je Halilović. Dodao je da će Bakšić ostati upamćen kao vječiti stilista i majstor kratkih rečenica, izvrstan analitičar, uvjerljiv komentator.

"Uz sve to lucidan, duhovit, ciničan, provokativan, mudar i iznad svega moralan. On je bio novinar kakav bi novinar morao biti", istakao je Halilović.

Boro Kontić, direktor "Mediacentra", kazao je da je Hamza Bakšić bio izuzetno obrazovan, pametan i radoznao čovjek.

"Ostala je velika praznina njegovim odlaskom. Drago mi je da sam ga poznavao", kazao je Kontić.

Hamza Bakšić rođen je 1939. godine u Ljubinju. Bio je dugogodišnji urednik i novinar Televizije Sarajevo, komentator i kolumnista "Oslobođenja", urednik Radija Slobodna Evropa. Autor je priručnika novinarskih znanja i vještina "Ja novinar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije