Pozornica

Otvoren Festival dječijeg pozorišta "Zvono"

Otvoren Festival dječijeg pozorišta "Zvono"
Foto: Srna | Otvoren Festival dječijeg pozorišta "Zvono"

Predstavom "Čimi" u izvođenju Gradskog pozorišta Jagodina, u Zvorniku je danas počeo Peti međunarodni festival dječijeg pozorita "Zvono".

Na festivalu će u naredna tri dana biti odigrane predstave "Praseća rokersko-ekološka bajka" Trsteničkog pozorišta - Dječija scena, "Zvezdano dete" Zvorničkog dramskog pozorišta, "Baš čelik" Opštinskog amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" - Dečija scena Malo Crniće, i "Uspavana lepotica" UKC - Gradskog pozorišta Smederevska Palanka.

Festival je otvorila beogradska glumica Lidija Vukičević, ističući da od učesnika festivala očekuje iskrenost jer je riječ o dječijem festivalu.

"Djeca ne umiju da lažu, djeca su ono što jesu, njima se sve vjeruje. Oni su veoma zahtjevni i ako im se nešto ne dopada to i kažu", rekla je Vukičevićeva, koja je i predsjednik žirija.

Ističući da niko ne traži da učesnici ovog festvala budu profesionalno opredieljeni glumci, Vukičevićeva je izrazila očekivanja da će to biti ozbiljan rad u ozbiljnim predstavama u kojima će publika uživati.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio je učesnicima festivala, kao i svima koji se u Zvorniku bave pozorištem.

"Svjesni smo da je nužno postojanje pozorišta koje radi i stvara u jednom gradu", rekao je Stevanović i naglasio da je jedan od načina da se popularizuje rad pozorišta i ovaj festival koji se ove godine održava peti put u Zvorniku.

Prema njegovim riječima, obaveza je Gradske uprave da misli o kulturi i o bavljenju kulturom, naročito najmlađih sugrađana, i u tom smislu grad će i ubuduće ulagati značajna sredstva u kulturu.

On je izrazio zadovoljstvo što se u Domu omladine u toku godine realizuje više od 150 raznih događaja, među kojima su i pozorišne predstave, naglasivši da se otvaranjem ove ustanove javila želja da se rad pozorišta podigne na viši nivo na čemu će se raditi i u narednom periodu.

Osnivač i rukovodilac Zvorničkog dramskog pozorišta Božica Ostojić naglasila je da pozorište postoji 20 godina tokom kojih su ostvareni veliki rezultati.

"Iz moje radionice izašlo je više od 180 djece-glumaca sa oko 30 odigranih predstava", rekla je ona i dodala da je kruna sveukupnog rada i ovaj festival.

Ostojićeva je podsjetila da zvornička glumačka ekipa sa svojim repertoarom učestvuje na festivalima širom Republike Srpske i Srbije.

Na otvaranju festivala učestvovali su i učenici Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina" iz Zvornik i vokalna solistkinja Ana Spasojević.

Proglašenjem najboljih i uručivanjem nagrada, Festival će biti završen u petak, 15. decembra, nakon predstave "Uspavana lepotica", kada će se sa publikom družiti književnik Tode Nikoletić.

Pokrovitelj Petog međunarodnog festivala dječijeg pozorišta "Zvono" je Gradska uprava Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije