Pozornica

Otvoren Međunarodni festival dječijeg pozorišta

Otvoren Međunarodni festival dječijeg pozorišta
Foto: Srna | Otvoren Međunarodni festival dječijeg pozorišta

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine danas je počeo sedmi Međunarodni festival dječijeg pozorišta na kojem nastupaju pozorišta iz Republike Srpske i Srbije.

Festival dječijeg pozorišta otvorila je predstavnik Gradske uprave Zvornik Gospava Jeremić poželjevši svim učesnicima dobru glumu na pozorišnim daskama i prijatan boravak u ovom gradu.

Predstavom "Lepotica i zver/ka/", u režiji Miloša Miloševića, a u izvođenju dječije scene trsteničkog pozorišta, počela je ova manifestacija koja traje do 18. decembra.

Milošević je rekao je da je festival veoma bitan za dječije dramsko stvaralaštvo, ali i za autore koji rade sa djecom.

"Sa djecom je najteže raditi, jer oni predstavu prihvataju kao igru i ako ne nađu sebe u toj igri i u tome šta im se ponudi, od predstve nema ništa", rekao je Milošević i dodao da je ova predstava bajka o ljubavi i dobroti i da ljubav i dobrota na kraju pobjeđuju.

Sutra će nastupiti Zvorničko dramsko pozorište sa predstavom "Svinjareva tajna", a u srijedu, 18. decembra, publici će se predstaviti "Pozorištance" iz Doboja predstavom "Jače od čarolije", te Amatersko pozorište "Branislav Nušić" iz opštine Malo Crniće u Srbiji sa predstavom "Šumska bajka".

Rukovodilac Zvorničkog dramskog pozorišta Božica Ostojić rekla je da je ovaj festival veoma značajan za razvoj dječijeg stvaralaštva i kulture.

Podsjetivši da je Zvorničko dramsko pozorište osnovano 1997. godine, Ostojićeva je istakla da je u radionicama pozorišta edukovano oko 160 mladih i urađeno više od 30 predstava.

Prema njenim riječima, ovaj festival vraća u svijet bajki, a ko voli bajke zaboravlja stvarnost i uranja pozorišnu ljepotu.

Festival dječijeg pozorišta podržali su Ministarstvo prosvjete u kulture Republike Srpske, grad Zvornik i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima uregionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije