Pozornica

Teatar fest "Petar Kočić" otvoren u Banjaluci

Teatar fest "Petar Kočić" otvoren u Banjaluci
Foto: Dejan Rakita | Otvoren Teatar fest u Banjaluci

BANJALUKA - Evo mene večeras, pred vama stojim, 40 gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće - bez kuće, kod zemlje - bez zemlje, kod postojbine - bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim 25. Teatar fest "Petar Kočić" otvorenim.

Ovim riječima dramska umjetnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković večeras je u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) otvorila pozorišni festival, koji nosi ime jednog od najznačajnijih domaćih pisaca - Petra Kočića.

Prisutnima se zatim obratila Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, koja je istakla da su Banjaluka i Republika Srpska još od 1997. godine ponosni na Teatar fest "Petar Kočić", pozorišni događaj koji privlači veliku pažnju pozorišnih umjetnika i publike.

"Znanje i iskustvo sticani su godinama, tako da danas možemo s punim pravom reći da je Narodno pozorište Republike Srpske institucija kulture koja je opravdala povjerenje svog osnivača - Vlade Republike Srpske. Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske igrali su brojni ansambli iz regiona, ugošćeni su eminentni reditelji i drugi pozorišni radnici, a na taj način su se slavili i kultura i gostoprimstvo našeg grada i Republike Srpske", kazala je Stojičićeva.

Dodala je da je Ministarstvo prosvjete i kulture od same ideje o nastanku festivala dalo podršku Narodnom pozorištu Republike Srpske i prepoznalo želju svih dosadašnjih upravnika da pozorište bude mjesto gdje će se govoriti samo jednim jezikom: jezikom pozorišta - bez granica, prepreka ili dvostrukih standarda.

Prisutnima se obratila i Dijana Grbić, v.d. direktora NP RS, te najavila kakav program očekuje publiku tokom takmičarskog programa festivala.

"Selektorka Slađana Zrnić odlučila se za predstave koje se bave ponekad bolnim životnim temama, a s obzirom na nimalo lijepe vijesti kojima smo bili okruženi u posljednje vrijeme, zaista je trebalo da i na ovaj način damo svoj doprinos borbi za empatiju i podršku svima koji, uslovno rečeno, ne zadovoljavaju nametnute standarde. A pozorište i treba da bude takvo - nezavisno, slobodno, otvoreno i uvijek spremno da podrži sve ono što je dobro, lijepo, ljudsko i pravedno", pojasnila je Grbićeva.

Povodom otvaranja Teatar festa organizovan je bogat muzički program u kojem su učestvovali Maja Manojlović i polaznici škole pjevanja "MaMa Vox", svjetski šampion u harmonici Radovan Ivanović, sastav "Combine Quartet" i gudački orkestar NP RS pod dirigentskim vođstvom Stefana Zekića.

Zajedničkim snagama izveli su muzičke numere iz svjetski poznatih filmova, a najdužim aplauzom i ovacijama sasvim zasluženo su bili nagrađeni mladi polaznici škole pjevanja "MaMa VoX" koji su nastupili na kraju ovog događaja i pobrali simpatije publike.

Selektorka festivala je Slađana Zrnić, glumica i prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske, a od 30 predstava odabrala je pet koje najbolje prate moto ovogodišnjeg festivala "Između snoviđenja i realnosti" - riječ je o komadima čiji se glavni junaci bore sa shvatanjem i prihvatanjem realnosti na životnom putu osvajanja individualne slobode.

Publika će tokom takmičarskog dijela festivala moći da pogleda predstave "Rolerkoster" Ateljea 212, "San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)" Narodnog pozorišta Niš, "Pokojnik" Narodnog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat, "Moj sin samo malo sporije hoda" Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovogodišnji Teatar fest traje do nedjelje, 11. juna, kada će tročlani žiri u sastavu Nataša Ivančević, Duško Ljuština i Ana Tasić proglasiti najuspješnije ansamble i pojedince, a Narodno pozorište iz Beograda u čast nagrađenih će izvesti operu "Deca".

Propratni program

Tokom pet festivalskih dana biće organizovan propratni program koji obuhvata promocije knjiga, monografija i časopisa.

U ponedjeljak je promovisana monografija "Umoran od dodira..." koja govori o životu i djelu jugoslovenskog glumca Uglješe Kojadinovića, a priredila ju je autorka Branka Sančanin.

Za utorak je najavljena promocija "Agona", časopisa koji se bavi analizom pozorišnih i vizuelnih komunikacija, koji realizuju Narodno pozorište Republike Srpske i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok u srijedu Duško Ljuština predstaviti autorsko djelo "Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima", a promocija počinje u 18 časova.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije