Pozornica

Otvoren prvi Festival pozorišta Republike Srpske - "Ljubica"

Otvoren prvi Festival pozorišta Republike Srpske - "Ljubica"
Foto: Srna | Otvoren prvi Festival pozorišta Republike Srpske - "Ljubica"

GRADIŠKA - Prvi festival pozorišta Republike Srpske "Ljubica", posvećen prvoj profesionalnoj glumici u BiH Ljubici Stefanović Lazić, otvoren je večeras u Kulturnom centru u Gradišci istorijskom izložbom o životu i radu ove glumice i predstavom Gradskog pozorišta Gradiška "Miropomazani".

Festival je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je istakla da je ovaj festival veoma važan za kulturu Srpske i da vraća sjećanje na LJubicu Stefanović Lazić, glmicu rodom iz Gradiške koja je u prvoj polovini prošlog vijeka postavila temelje pozorišne umjetnosti na ovim prostorima.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je festival otvoren predstavom "Miropomazani" koja je rezultat zajedničkog projekta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradskog pozorišta Gradiška.

"Riječ je konkursu pod nazivom `Reci naglas` za najbolji neobjavljeni domaći dramski tekst. Prvonagrađni Zoran Todorović iz Istočnog Sarajeva dobio je priliku da prema njegovom tekstu bude izvedena pozorišna predstava `Miropomazani'", navela je Đakovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će festival "Ljubica" zaživjeti i postati tradicionalan, te na radost brojne publike obogatiti kulturn život Gradiške i Republike Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je opredjeljenje ljudi koji se bave kulturom u ovoj lokalnoj zajednici da ožive sjećanje na sve one koji su pronosili ime Gradiške kroz istoriju, prenosi Srna.

Adžić je istakao da svaki grad mora da vodi računa o infrastrukturnom razvoju, ali da sveukupnog razvoja nema bez razvoja kulture.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Zlatan Vidović, koji je i direktor festivala "LJubica", zahvalio je svima koji su podržali ovu manifestaciju, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Ministarstvu prosvjete i kulture, Narodnom pozorištu Republike Srpske, Gradskoj upravi Gradiška i gradiškom Kulturnom centru.

Vidović je naveo da publiku u Gradišci očekuje pet dana uživanja u kvalitetnim pozorišnim predstavama i drugim sadržajima u okviru festivala.

Sutra će se publici predstaviti Pozorište Prijedor predstavom "Kuća na brdu".

U nedjelju, 21. maja, banjalučko Gradsko pozorište "Jazavac" izvešće predstavu "Banja Luka", a u ponedjeljak, 22. maja na repertoaru je "Gospođica" Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Posljednjeg dana festivala, u utorak, 23. maja, Gradsko pozorište "Semberija" iz Bijeljine i Narodno pozorište Republike Srpske izvešće predstavu "Hasanaginica".

Sve predstave počinju u 20.00 časova, a osim pozorišnog programa, u okviru festivala biće organizovani koncerti, izložbe, radionice, okrugli stolovi, promocije i drugi sadržaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije