Pozornica

Otvorena postavka o Vrbaskoj banovini: Izložba kao trajno kulturno blago Banjaluke

Otvorena postavka o Vrbaskoj banovini: Izložba kao trajno kulturno blago Banjaluke
Foto: Borislav Brezo | Otvorena postavka o Vrbaskoj banovini: Izložba kao trajno kulturno blago Banjaluke

BANJALUKA - Povodom obilježavanja jubileja 90 godina postojanja i rada Banskog dvora, u utorak uveče je u Banskom dvoru predstavljen novi prostor za kulturne namjene - stalna izložbena postavka "Vrbaska banovina - obrisi, tragovi, odjeci", Fondacije "Dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine".

U  ime Fondacije prisutnima se obratio njen predsjednik Dragan Kovačević.

O značaju postojanja i vrijednosti ove izložbene postavke govorili su profesor doktor Duško Pevulja i gradonačelnik Grada Banjaluka, Draško Stanivuković, a postavku je otvorio direktor Banskog dvora - Kulturnog centra Mladen Matović.

"Posjetioci izložbe će vidjeti sa koliko posvećenosti je ona urađena, koliko je reprezentativna, ne samo za kulturnu istoriju našeg grada svjedočeći o jednom blistavom dobu Vrbaske banovine, nego koliko je značajna i u ovom našem vremenu i koliko će upotpuniti kulturni našega grada u našem vremenu. Mislim da je ona dostojna Banskog dvora, da je njoj ovdje mjesto, da je važno naglasiti da je ona trenutno vlasništvo Fondacije 'Dr Todor Lazarević, ban Vrnaske banovine', a da će ona ako se srećno prilike poklope, a uvjeren sam da nema razloga da se tako nešto ne dogodi, postati kulturno blago grada", istakao je Pevulja.

Matović je rekao da su u Banskom dvoru ponosni što je jubilej obilježio jednom ovakvom postavkom.

"Otvaranjem ove postavke praktično počinje jedna dvomjesečna svečanost posvećena jubileju - 90 godina Banskog dvora, a u okviru jubileja pripremili smo više od dvadeset reprezentativnih sadržaja, koncerata, izložbi, književnih promocija, predstava, filmskih projekcija, jer smo željeli da što dostojanstvenije proslavimo jubilej. Na samoj izložbi rađeno je pune dvije godine i mnogo strpljenja, znanja, ljubavi utkano je u svaki segment ove izložbe. U to će se, siguran sam, uvjeriti i svi posjetioci", rekao je Matović.

Stanivuković kaže da je čast biti savremenik jednog ovakvog jubileja i imati priliku prisjetiti se velikih imena koja su postavila temelje današnje moderne Banjaluke.

"Obilježavamo 90 godina postojanja Banskog dvora, dvora gdje su se donosile najvažnije odluke, mjesto koje je zajedno sa našim banovima oblikovao ono što danas jeste Banja Luka. Kada kažemo obrisi i tragovi Vrbaske banovine, oni svakako da su vidljivi. Vidljivo je mnogo više od obrisa i tragova, tragova po kojim danas hodimo i idemo u budućnost", rekao je Stanivuković.

On se pita da li čujemo te odjeke Vrbaske banovine.

"Ti ljudi, u to vrijeme imali su hrabrosti da projektuju, grade, postavljaju temelje onog što se tek danas postavlja kao važno, a u to vrijeme se postavljalo pitanje - zašto nam to treba, šta će nam Narodno pozorište, Banski dvor? Pa zato što je danas Banja Luka zahvaljjući tome danas ovakva. Ti odjeci danas nas opominju da mi u ovom vremenu budemo isto takvi. Ne mora samo prošlost biti zlatni period, može zlatna biti i naša budućnost, budućnost geneacija koje će živjeti ovdje. Danas treba da postavljamo temelje za tu budućnost", poručio je Stanivuković.

Posjetioci su bili u prilici da uživaju u kratkom nastupu primadone Dunje Simić u pratnji pijaniste Dinka Blagojevića.

Izložbena postavka "Vrbaska Banovina - obrisi, tragovi, odjeci" Fondacije "Dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine" skida istorijsku prašinu sa najprosperitetnijeg perioda u razvoju Banjaluke i Krajine. Ona predstavlja nostalgično putovanje u ne tako davno vrijeme, koje iz današnje perspektive, ljudima umornim od užurbane monotonije svakodnvnice, izgleda nestvarno i gotovo bajkovito.

Izložbu je podsjetila i još uvijek aktuelna predjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i tom prilikom najavila da će Kulturnom centru Banski dvor biti postavljen lift za lica sa invaliditetom za šta je kabinet predsjednika izdvojio 27.000 KM.

"Velika mi je čast što sam kao predsjednik Republike mogla da doprinesem u realizaciji važnih projekata u Banskom dvoru. Važno je što zajedno sa udruženjima lica sa invaliditetom možemo da obezbijedimo lift kojim će im biti omogućeno da lakše dođu do koncertne dvorane, vijećnice i izložbenih postavki", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predstavnicima udruženja lica sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije