Pozornica

Otvoreno Gradsko pozorište

FOČA Prvo gradsko pozorište otvoreno je juče u Foči, a teatar je u funkciju pustio načelnik optine Foča Zdravko Krsmanović.

U sklopu Gradske biblioteke i Muzeja u Foči, nekadašnja zgrada arhivskog skladišta i sale za manifestacije preuređena je u prostorije za Gradsko pozorište. Radovi na adaptaciji počeli su krajem januara ove godine, a u adaptaciji i opremanju Gradskog pozorišta finansijskim sredstvima učestvovali su Projekat upravne odgovornosti (GAP) finansiran od strane USAID-a i SIDA, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sa sjedištem u Foči i opština Foča.

GAP je uz pomoć švedskog i američkog naroda, a u saradnji s opštinom Foča, obezbijedio 58.000 KM za unutrašnje i vanjske radove na pozorištu, a ostatak novca donirao je UNDP, koji je opremio prostorije namještajem. Zdravko Krsmanović je naglasio da je prošlo tridesetak godina otkako su razna pozorišta gostovala u ovom gradu u nekadašnjoj sali za manifestacije, te da sa ovim pozorištem Foča može postati nosilac kulturnih zbivanja za čitavu Gornjodrinsku regiju.

U kulturno-zabavnom programu svečanog otvaranja teatra učestvovali su ansambl `Smilje` iz Kragujevca s instrumentalnom muzikom zemalja Balkana, pop pjevačica Maja Tatić, mališani dječjeg vrtića `Čika Jova Zmaj` iz Foče i učenici Osnovne muzičke škole iz Foče. Ovom prilikom predstavljen je i desetominutni film o Foči, autorke Katarine Mirović iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije