Pozornica

Ovacije za bardove srpskog glumišta

Ovacije za bardove srpskog glumišta
Foto: N.N. | Ovacije za bardove srpskog glumišta

BANJALUKA - Predstava "Korešpodencija", u izvođenju "Zvezdara teatra" iz Srbije, rađena po tekstu Borislava Pekića, za koju je dramatizaciju uradio Borislav Mihajlović Mihiz, a režiju Gorčin Stojanović, oduševila je u subotu uveče banjalučku publiku.

Legendarni glumci Branislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac i Branko Vidaković, zajedno sa mlađim kolegama Joakimom Tasićem i Jelenom Stupljanin, igrali su u Narodnom pozorištu RS u okviru 21. Teatar festa "Petar Kočić", koji je i ove godine publici pružio vrhunske komade, što su iz noći u noć potvrđivali gromoglasni aplauzi.

Izvanredan tekst o vanvremenskoj i prepoznatljivoj temi očuvanja porodice, sjajne glumačke kreacije i interesantna rediteljska rješenja učinili su da predstava od dva časa sve vrijeme drži pažnju prisutnih i izaziva u njima najiskrenije reakcije.

Ova predstava 1980. godine premijerno je izvedena u "Ateljeu 212", a u njoj su igrali doajeni srpskog glumišta Danilo - Bata Stojković, Mira Banjac, Ružica Sokić i Zoran Radmilović.

Glumcima u podjeli Gorčina Stojanovića to je bio poseban izazov, ali i odgovornost.

"Svako vreme ima svoje zadatke i razloge zašto bi se neka predstava radila. Pošto smo svi mi ovde profesionalci, to nije postojalo. Nekakva vremenska distanca od posljednjeg igranja predstava 'Korešpodencija' u 'Ateljeu 212' bila je dovoljno duga da smo mogli da pomislimo da imamo nešto novo da kažemo i da na drugačiji način ispričamo ovu predstavu. Bez obzira na sve ovo, ja sam ipak nazvala Miru Banjac za svaki slučaj da tražim od nje blagoslav. Ona, onako velika kakva jeste, ne samo da je ishvalila projekat što se ponovo radi, pohvalila podelu, nego nam je bila na premijeri, gledala je još pokoju predstavu. Kad je neko toliko dobronameran i toliko zlatan, onda to ne pada teško", ispričala je Anica Dobra.

I njen kolega Branislav Lečić nadovezao se na tu priču ističući da bi volio da je Bata Stojković živ, jer je, kaže, siguran da bi mu se dopalo ovo što su uradili svi zajedno i da bi mu bilo drago i zbog Pekića i zbog teme što se predstava ponovo izvodi.

Slavko Štimac naglasio je da je uloga koja mu je pripala prije njega bila uloga Zorana Radmilovića, koji je njegov omiljeni glumac, i da mu je zbog toga veoma drago.

"Osnovni kvaliteti ove predstave, pored izuzetno dobrog teksta, jesu sjajna glumačka ostvarenja, predstava zahteva koncentraciju i osećaj glumaca. Ta ekspresivnost mora biti odmerena, tu su se svi sjajno snašli, bardovi našeg glumišta", naveo je Miki Radonjić, direktor "Sterijinog pozorja".

U okviru Teatar festa "Petar Kočić" večeras bi trebalo da bude izvedena predstava "Sve se nekako preživi osim smrti", Narodnog pozorišta Sarajevo, autora Ljubice Ostojić, a u režiji Dine Mustafića.

Za ponedjeljak je najavljena dodjela nagrada i svečano zatvaranje banjalučkog Teatar festa. Publici će biti predstavljen komad "Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih", koji je rađen u koprodukciji "Gledališča Koper" i "Kamernog teatra 55". Reditelj ovog komada je Kokan Mladenović, a predstava će biti izvedena u čast nagrađenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije