Pozornica

Ovogodišnje "Dubrovačke ljetne igre" šalju poruku optimizma

Ovogodišnje "Dubrovačke ljetne igre" šalju poruku optimizma
Foto: N.N. | Ovogodišnje "Dubrovačke ljetne igre" šalju poruku optimizma

DUBROVNIK - Ovogodišnje 71. "Dubrovačke ljetne igre", saopštili su organizatori, biće održane od 10. jula do 25. avgusta, kakav je i bio plan prije pandemije virusa korona, ali zbog epidemioloških mjera u Hrvatskoj igre će biti održane u smanjenom formatu. Festivalsku publiku svih generacija, glasi dalje saopštenje, očekuje gotovo pedeset dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na više od deset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

"Sedamdeset i prve 'Dubrovačke ljetne igre' svečano će biti otvorene 10. jula ceremonijom u režiji Marine Pejnović i to u staroj gradskoj luci. Tom prilikom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigovaće Tomislav Fačini, a pridružiće im se Jazz orkestar HRT-a pod vođstvom Mirona Hausera, zatim pijanista Aljoša Jurinić, mecosopran Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz učešće Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla 'Linđo'", najavljuju organizatori.

Dramski program 71. Igara, otkrivaju dalje, donosi premijerne izvedbe Držićeve "Grižule" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u saradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti.

Na Igrama su najavljene i predstave "Intimnost" Biljane Srbljanović i Andreja Nosova i "Ko se boji Virdžinije Vulf" nastale u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Teatra "Ulysses" sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

"Muzički program 71. 'Dubrovačkih ljetnih igara' ovog ljeta ponosno nose ugledni hrvatski muzički umjetnici, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih takmičenja, a otvoriće ga već 11. jula Aljoša Jurinić klavirskim recitalom u atriju Kneževa dvora", saopšteno je povodom otvaranja muzičkog dijela programa.

Dora Ruždjak Podolski, upravnica "Dubovačkih ljetnih igara", kaže da je program kreiran u 2019. godini. S obzirom na to, kako kaže, da je bio zaokružen i publici predstavljen prije pandemije, većina planiranih gostovanja morala je biti odgođena za 2021. godinu.

Ivana Medo Bogdanović, direktorica Igara, navodi da će "Dubrovačke ljetne igre" ovog ljeta biti održane bez finansijske pomoći turističkih zajednica i sa znatno smanjenim sredstvima sponzora i donatora te prihodima od ulaznica.

"U globalno nesigurnoj situaciji koja je uzrokovala otkazivanje brojnih manifestacija širom Evrope, važno je ovog ljeta iz Dubrovnika poslati svijetu poruku optimizma", naglasila je Medo Bogdanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije