Pozornica

"Peća i vuk" posljednja premijera u 63. sezoni Dječijeg pozorišta RS

"Peća i vuk" posljednja premijera u 63. sezoni Dječijeg pozorišta RS
Foto: N.N. | "Peća i vuk" posljednja premijera u 63. sezoni Dječijeg pozorišta RS

​BANJALUKA - Predstava "Peća i vuk", koju je napisao slavni ruski kompozitor Sergej Prokofjev, biće sutra premijerno izvedena s početkom u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS). U pitanju je posljednja premijera u 63. sezoni, a za koju je režiju radila Biserka Kolevska.

Ljiljana Labović-Marinković, v.d. direktora DP RS, istakla je da su sa ovim komadom došli do velikog umjetnika i da je ovo dokaz da se nacionalni teatar RS ozbiljno bavi promišljanjem svog repertoara i onim što djeca nose zajedno kroz svoje djetinjstvo.

"Osnovna svrha ove scene je obrazovati i edukovati djecu i biti uzvišen u cilju promovisanja vrhunskih vrijednosti kao što je to u ovom slučaju Prokofjev", zaključila je ona.

Dodala je da je DP RS bio potreban veliki saveznik u pripremi ovog komada, pa je to u ovom slučaju bila Muzička škola "Vlado Milošević", koja je ustupila instrumente koje su umjetnici koristili u službi predstave.

"Čestitam upravi DP RS na ideji da se jedna ovakva predstava nađe na repertoaru u ime svih radnika Muzičke škole i nadam se da će predstava doživljeti veliki uspjeh", rekao je Damir Jovanić, direktor MŠ "Vlado Milošević".

On je dodao da su djeca danas izložena raznim uticajima, te da Dječije pozorište uvodi djecu u pravi svijet, te da ih edukuje da poštuju prave muzičke vrijednosti.

Biserka Kolevska je istakla da je ovo jedna neobična muzička priča koju je napisao veliki ruski kompozitor Prokofjev, te da kao i svaka priča, i ovo djelo ima svoje junake, a ti junaci su instrumenti simfonijskog orkestra.

"Kako bi ih djeca prepoznala, instrumente će predstavljati glumci. Kroz priču i lijepe slike djeca će naučiti da slušaju, razumiju i vole simfonijsku muziku, što je bio cilj i želja velikog Prokofjeva", istakla je Kolevska.

Glumac Duško Mazalica je napomenuo da je ono što je karakteristično za ovu predstavu činjenica da će publika vidjeti i jednu lutkarsku izvedbu.

"To znači da ćemo imati jednu autentičnu predstavu koja ima svoju likovnost i izražajnost. Kompletno će sve da da novi utisak i sigurno ćemo privoljeti djecu da poslije ovoga malo bolje i drugačije slušaju klasičnu muziku", zaključio je Mazalica.e knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije