Pozornica

Petosatnom komadu gran pri "Sterijinog pozorja"

Petosatnom komadu gran pri "Sterijinog pozorja"
Foto: Ilustracija | Petosatnom komadu gran pri "Sterijinog pozorja"

NOVI SAD - Predstava "Semper idem" Narodnog pozorišta iz Sombora, u režiji Gorčina Stojanovića, po romanu Đorđa Lebovića, najbolja je predstava ovogodišnjeg "Sterijinog pozorja", odlučio je festivalski žiri.

Gorčin Stojanović, koji je adaptirao i na scenu postavio istoimeni roman Đorđa Lebovića, dobio je Sterijinu nagradu za režiju.

Nikada u somborskom pozorištu jedna predstava nije trajala pet sati, a vjerovatno ni bila nagrađena na ovoj prestižnoj smotri u Novom Sadu. Energija i emocije prepliću se u svakoj sceni, pa i ne čudi odluka da Stojanović dobije priznanje za najbolju režiju.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Dimitriju Kokanovu za "Kretanje", komad koji je u režiji Jovane Tomić izveo "Bitef teatar".

Po ocjeni žirija Okruglog stola kritike (Aleksandra Glovacki, Milivoje Mlađenović i Andrej Čanji), upravo je ova predstava bila najbolja na "Pozorju", te je zavrijedila priznanje "Dejan Penčić Poljanski". "Kretanje" je donijelo i Sterijinu nagrada za kostimografsko ostvarenje Seleni Orb.

"Mene je kretanje zanimalo kao pojam, kao praksa tela i misli, pre svega kao praksa govora. U tekstu 'Kretanje' bavim se govorom, pozicijama govornih subjekata koji se kreću u govoru o osećanjima, sećanjima pre svega, strahovima, govorom podstičući svoja osećanja i sećanja", naveo je Dimitrije Kokanov.

Kada su u pitanju glumačka priznanja, Sterijinom nagradom ubuduće će moći da se podiče Marko Marković za ulogu u predstavi "Semper idem", Krista Sorčik za ostvarenje u predstavi "Gustav je kriv za sve" Kokana Mladenovića u izvođenju ansambla Pozorišta "Deže Kostolanji", te Jelena Ilić i Aleksandar Đinđić za uloge u predstavi "Kretanje".

"Radnička hronika" Petra Mihajlovića u režiji Veljka Mićunovića i u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica osvojilo je najznačajnija priznanja u domaćem teatru za dramaturgiju, scenografiju, scenski pokret i za režiju.

Nagradu publike 65. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu (prosječna ocjena 4,72) dobilo je ostvarenje "Ko je ubio Dženis Džoplin?" Tijane Grumić, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije