Pozornica

Plesna predstava "Žena" u SARTR-u povodom 8. marta, ulaz slobodan

Plesna predstava "Žena" u SARTR-u povodom 8. marta, ulaz slobodan
Foto: Raisa Šehu | Plesna predstava "Žena" u SARTR-u povodom 8. marta, ulaz slobodan

SARAJEVO - Plesna predstava "Žena" na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) biće izvedena 8. marta sa početkom u 20 časova, a povodom Međunarodnog dana žena.

Kako saopštavaju iz SARTR-a, predstava je rođena iz duboke reakcije mladih na femicid i njihove snažne želje da kroz umjetnost, pokret i ples prenesu svoje viđenje položaja žena u društvu.

"Koregrafija za predstavu nastala je kroz istraživački proces tokom proba, gdje se izvođači bave likom žene kroz cijeli njen život. Dvanaest izvođaća kroz deset scena govori o submisivnom položaju žene u društvu, tjelesnoj dismorfiji, femicidu, partnerskom nasilju, te ženama iz ratom zahvaćenih područja", navode iz SARTR-a.

U predstavi učestvuju izvođači Aja Čengić, Ajra Branković, Amra Dvizac, Asja Kadić, Asja Talić, Kristina Mandić, Mediha Hećimović, Melisa Čolan, Nadin Janjoš, Omar Hadžić, Uma Hećimović i Uma Pličanić.

"Za koreografiju su zaslužni Sara Đurić i izvođači, za muziku Irena Popović, Lucija Gregov, a za kostimografiju i scenografiju Armin Ćosić. Muzičku produkciju potpisuju Lamija Hasković i Roko Đuzel. Krojač je Asima Karić, a fotograf Raisa Šehu", saopštavaju iz SARTR-a.

Dodaju da je projekat podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke i implementiran od strane RYCO BiH - Regionalnog ureda za saradnju mladih.

"Misija RYCO-a je podržati regionalnu razmjenu mladih i njihovo dijeljenje ideja, kao osnova za buduću saradnje u našem regionu, utemeljenu na vrijednostima suživota, tolerancije i poštovanja ljudskih prava i različitost, kao i posvećenost inkluziji i sigurnosti", zaključuju iz SARTR-a.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije