Pozornica

Po tekstu Francisa Vebera: "Večera budala" u Pozorištu mladih Sarajevo

Po tekstu Francisa Vebera: "Večera budala" u Pozorištu mladih Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | Po tekstu Francisa Vebera: "Večera budala" u Pozorištu mladih Sarajevo

SARAJEVO - Predstava "Večera budala" autora Francisa Vebera, a u režiji Adisa Bakrača, u Pozorištu mladih Sarajevo biće izvedena 4. aprila sa početkom u 20 časova.

Scenografiju za predstavu potpisuje Narda Nikšić, kostimografiju Amna Kunovac Zekić, dramaturgiju Adis Bakrač, a za muziku su zaduženi Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

"'Večera budala' je lepršava i razigrana komedija koja prije svega ima za cilj da nasmije i zabavi publiku. Živopisni likovi i okolnosti u kojima se oni nalaze stvaraju komične situacije i vrtloge neočekivanih događanja koji se ubrzano nižu jedni za drugim. Baš kad pomislimo da se situacija razriješila, nastaje nova komedija zabune i još veći urnebes. Likovi u predstavi igraju igru koja je od sudbonosne važnosti za njih i svaki od likova u toj igri želi izaći kao pobjednik", riječi su reditelja Bakrača o predstavi.

Kako dalje navodi, ovaj pozorišni komad tretira probleme, želje i stremljenja savremenog čovjeka i iz tog aspekta je izuzetno aktuelan u današnjem vremenu. "Sigurno je da će mnogi koji budu gledali ovu predstavu u likovima moći prepoznati, komšije, rođake, radne kolege, a i sami sebe. Pored komičnog, u predstavi postoje dramski momenti gdje ona prestaje biti lagana razbibriga, te postaje složen dramski komad sa 'izbrušenim' dramskim likovima. U tom kontekstu predstava gledaoce stavlja pred dilemu: da li u životu bolje prolaze pametni ili budale? Odgovor na ovu dilemu saznat će oni koji pogledaju našu predstavu", pojašnjava Bakrač.

U predstavi igraju Mario Drmać, Alen Muratović, Sabit Sejdinović, Damir Kustura, Aida Bukva i Anja Kraljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije