Pozornica

Pobjednička predstava Pozorišta Prijedor na "Zapletu"

Pobjednička predstava Pozorišta Prijedor na "Zapletu"
Foto: Glas Srpske | Pobjednička predstava Pozorišta Prijedor na "Zapletu"

BANjALUKA - Predstava “Nije čovjek ko ne umre”, u režiji Marka Misirače, koju izvodi Pozorište Prijedor odnijela je pobjedu na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet 12” koji se održao pod sloganom “Nova normalnost”.

Festival je održan u Gradskom pozorištu “Jazavac” u septembru i  oktobru, a u takmičarskom dijelu programa učestvovali su “Altteatar” iz Sarajeva, Beogradsko dramsko pozorište,  Teatar “EXIT” iz Zagreba, Narodno pozorište Mostar, te Pozorište Prijedor.

Iako je bilo planirano da odluka žirija bude objavljena na posljednjoj večeri festivala kad je premijerno trebalo da bude izvedena predstava “Skupština” Gradskog pozorišta “Jazavac”,  organizatori su odlučili da rezultati o najboljima budu objavljeni ranije, jer termin premijere zavisi od epidemiološke situacije.

Stručni žiri Međunarodnog festivala glumca “Zaplet 12” činili su Nataša Ivančević, Božana Bijelić i Petar Bilbija.

Prema njihovim riječima predstava “Nije čovjek ko ne umre” vješto je stilizovana metafizička i opšteljudska drama.

"Bez suvišne intelektualizacije ona na jedan prirodan i lak poetski pristup razigrava kroz likove suštinske društvene probleme, smrtno aktuelne i ozbiljne, a koje nam ansambl Pozorišta Prijedor ležerno kroz dramske situacije plasira kao ples psihe. Izgleda da kada smo prisiljeni jedni na druge, tada nije čovjek ko ne umre od rata, korone ili besmisla", saopštio je žiri.

Riječ je o tragikomediji koja prati priče  ljudi zarobljenih u bolnici, koja je metafora kaveza u ljudima i kaveza koji život stvara oko ljudi.

Glumac Dražen Pavlović dobio je priznanje za najboljeg glumca i to za ulogu  u predstavi “Identitluk”, koju izvodi HNK Mostar, Narodno pozorište Mostar i Studio za izvedbene umjetnosti.

"Suptilnim, minimalističkim i nenametljivim glumačkim sredstvima, glumac nam je predstavio lik malog, tragičnog čovjeka", obrazložio je žiri.

Za veličanstveno odigranu ulogu domaćice u predstavi “Prah” Gordana Boban je nagrađena priznanjem za najbolju glumicu na “Zapletu 12”. Riječ je o predstavi koju izvodi “Altteatar” iz Sarajeva.

"Svojim raskošnim spektrom sredstava naročito u momentima preuzimanja dramske radnje uspješno je vodila lik skromne domaćice iz predgrađa koja se svakodnevno trudi da održi porodicu na okupu. Igrajući ulogu dozvoljava sebi i euforična maštanja koja je konačno dovode do shvatanja istinske ljubavi", naveo je žiri.

Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Jana Milosavljević za ulogu u predstavi “Fine mrtve d(j)evojke” u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Žiri je istakao da je čistom, jasnom i uvjerljivom igrom glumica publici predstavila sliku jednog člana izopačenog društva bez moralnih i ljudskih vrijednosti.

Prema odluci žirija najbolji mladi glumci su  Nikola Nedić i Mario Jovev, koji glume u predstavi “Kabare - Koncert za žlice i gitaru”.

"Hrabrost dva mlada glumca da se kroz igru, muziku, pjesmu, naizgled lakim sredstvima, ali zaista jednom od najtežih pozorišnih formi-kabareom, izraze i pokažu svoj bunt, svakako zaslužuje nagradu", objasnio je žiri i dodao da je imperativ u njihovoj postavci je partnerska igra, koja je najvažniji element glumačke umjetnosti.

Gosti

U dijelu festivala “Zaplet 12 Intro”  van takmičarske konkurencije nastupili su Radoslav Rale Milenković sa monodramom “Naši dani” koja je nasmijavajući publiku navodila na duboka promišljanja i Zijah Sokolović čiji je kabare “Međuigre 0-24” oduševio gledaoce.

Publika je, takođe, imala priliku da uživa u razgovoru sa glumcem Goranom Bogdanom.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije