Pozornica

Počela tradicionalna manifestacija "Trg od ćirilice" u Herceg Novom

Počela tradicionalna manifestacija "Trg od ćirilice" u Herceg Novom
Foto: Print Screen/mitropolija.com | Počela tradicionalna manifestacija "Trg od ćirilice" u Herceg Novom
N.N.

U porti crkve Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom večeras je počela tradicinalna duhovno kulturna manifestacija "Trg od ćirilice", koja će trajati do 29. avgusta.

Večeras je upriličena projekcija filma o oslobođenju Kosova i Metohije u Prvom balkanskom ratu, povodom njegove stodesete godišnjice, a veče je svojim pojanjem uveličao i hor "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice, pod upravom Petra Rakića.

Ovogodišnji "Trg od ćirilice" je u znaku osam velikih jubileja - 770 godina manastira Morača, 640 godina grada Herceg Novog, 130 godina od rođenja Ive Andrića, 110 godina od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom balkanskom ratu, 100 godina od rođenja Vaska Pope, 90 godina Srpskog pravoslavnog pjevačkog društva "Sveti Sava" pri crkvi Svetog Spasa na Toploj, 50 godina od rušenja Njegoševe kapele i 30 godina Svetigore.

Programi "Trga od ćirilice" održavaće se u portama crkava Svetog Spasa na Toploj i Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, kao i na Kanli kuli.

Organizatori "Trga od ćirilice" su Izdavačko-informativna ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora", Arhijerejsko namjesništvo hercegnovsko, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.

Deveti "Trg od ćirilice" otvorio je gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije