Pozornica

Počele probe za predstavu "Kiselina", premijera na festivalu bh. drame u Zenici

Počele probe za predstavu "Kiselina", premijera na festivalu bh. drame u Zenici
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Počele probe za predstavu "Kiselina", premijera na festivalu bh. drame u Zenici

SARAJEVO - U prostorijama Dječije kuće Novo Sarajevo počele su probe za predstavu "Kiselina" prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Asje Krsmanović u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024 i Scene MESS Sarajevo.

Kako je saopšteno iz Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, "Kiselina" je dramski tekst nastao na radionicama Goethe-Instituta New Stages Southeast Europe.

Tekst je nedavno imao njemačku premijeru u Teatru Oberhausen, a premijerna izvedba predstave je planirana za otvaranje XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 23. maja u 20 časova u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

"Priča prati porodični ritual, gdje svi članovi jedne porodice zajedno pripremaju zimnicu. Oni provode jedan dan u godini u udaljenom gradu koji umire, režući povrće i stavljajući ga u teglu. To je jedino što ih drži na okupu. U ovoj predstavi pokušavam istražiti kako se porodica nosi s gubitkom jednog od svojih članova i kako to mijenja dinamiku obiteljskih odnosa kroz pet scena. Priča je smještena u stan, na dan koji se ponavlja, ali svaki put neko drugi nedostaje", zapisala je dramaturginja Asja Kapetanović o predstavi.

U predstavi igraju Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović.

Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku zadužen Enes Zlatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije